Vezi care vor fi criteriile de promovare a magistraților la ÎCCJ

examen
examen

Candidații la funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) sau procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte vor fi selectați de către comisii numite prin hotărâre a CSM ce corespund secţiilor ÎCCJ pentru care au fost depuse candidaturi, pe baza unor criterii de competență și în mod transparent, a declarat premierul Emil Boc, după ce Guvernul a decis angajarea răspunderii pe proiectul de lege care vizează promovarea magistraților în acest for, în ședință specială.

"Proiectul care vizează promovarea judecătorilor la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie îmbunătăţeşte procedura de selectare a judecătorilor la ÎCCJ, prin instituirea unor garanţii de transparenţă, obiectivitate şi profesionalism. Legea garantează promovarea magistraţilor la instanţa supremă pe criterii de competenţă şi în mod transparent. Este o procedură extrem de transparentă şi de profesională astfel încât selectarea judecătorilor să răspundă criteriilor şi exigenţelor de probitate profesională şi deontologie", a spus Boc.

Pentru a se putea înscrie la concurs, candidații trebuie să fi îndeplinit efectiv cel puţin cinci ani funcţia de judecător la Curtea de Apel, respectiv procuror la parchet de pe lângă o curte de apel, ori Parchetul de pe lângă ÎCCJ, să fi obținut calificativul "foarte bine" la ultimele trei evaluări, să nu fi fost sancţionaţi vreodată disciplinar, să aibă vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani, susține Agerpres.

Concursul va consta în susținerea următoarelor probe: evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate, în cazul judecătorilor, sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală ori în faza judecăţii, în cazul procurorilor, un interviu în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi probe scrise cu caracter teoretic şi practic.

Din comisii fac parte: un judecător de la ÎCCJ, un profesor universitar care are încheiat un contract de muncă pe durată nedeterminată cu o universitate de cercetare avansată şi educaţie, câte un formator al INM, cu grad cel puţin de judecător de Curte de Apel, propus de INM,  câte un avocat cu înaltă reputaţie profesională şi morală propus de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi câte un psiholog propus de Colegiul Psihologilor din România, a precizat Boc.

Interviul la plenul CSM va evalua aspectele referitoare la conduită, deontolgie şi integritatea candidaţilor.

Probele scrise sunt defalcate pe două etape, prima constând în întrebări  funcţie de specializare, cea de-a doua referindu-se la jurisprudenţa ÎCCJ şi Curţii Constituţionale, Curţii Europene a Drepturilor Omului, Curţii de Justiţie a Uniuni Europene, precum şi la codurile procedură civilă, respectiv penală, în funcţie de poziţia vizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel