Vezi ce cuprinde motivarea CCR privind invalidarea referendumului

CCR
CCR

Curtea Constituțională a trimis la Parlament motivarea deciziei privind invalidarea referendumului pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Așa cun De Ce News a scris, șase judecători ai CCR au votat invalidarea referendumului din 29 iulie.

Potrivit documentului, Curtea a examinat o serie de contestaţii şi cereri prealabile formulate cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, Traian Băsescu.

În motivarea Curţii se arată că „scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica "numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012)", ci prezintă o serie de date, privitoare la diverse categorii de persoane.“

Totodată, CCR arată în motivare că „datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de curte.“

„Numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu priveşte această solicitare întrucât expirarea actelor de identitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor în cauză de pe listele electorale permanente. Curtea reţine că doar exercitarea dreptului la vot este condiţionată de prezentarea unui act de identitate valabil, nu însă şi existenţa acestui drept.“

 „Singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actulizarea listelor electorale permanente, este 34.654 persoane, reprezentând: persoane decedate, persoane având statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care şi-au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP. “

 „Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competenţei sale, este numai dacă diferenţa de date transmisă este de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident, din compararea datelor comunicate de Biroul Electoral Central, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie.“

În concluzie, analizând  toate documentele trimise de instituțiile abilitate, judecătorii CCR au constatat "că la referendum nu au participat jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu art. 5, alin 2 din Legea 3/2.000 privind organizarea și desfășurarea referendumului".

VEZI AICI MOTIVAREA CURȚII CONSTITUȚIONALE

Marți, după întrunirea plenului CCR, unde s-a dat citire motivării invalidării referendumului, aceasta a fost trimisă Parlamentului pentru ca Birourile Permanente ale celor două Camere să ia act de această motivare pentru a convoca plenul Parlamentului în cel mai scurt timp.

Totuși, potrivit celor doi președinți ai Camerelor Parlamentului, Birourile Permanente nu se pot întruni din cauza lipsei de cvorum, parlamentarii fiind în vacanță. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cel mai probabil Parlamentul urmează să se întrunească în ședință extraordinară abia săptămâna viitoare, iar dacă și atunci va lipsi cvorumul, ședința se va amâna pentru începutul lunii septembrie, când va începe sesiunea parlamentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel