În cursa ce are ca obiectiv identificare unor noi metode de prelungire a vieţii, oamenii de ştiinţă au identificat un element neaşteptat: gazul care face ca ouăle stricate să aibă un miros respingător. Acesta este elementul care ne poate prelungi viața, scrie Hidrogenul sulfurat – cunoscut pentru efectele sale toxice şi pentru proprietăţile sale explozive – ar putea duce la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la blocarea reacţilor chimice dăunătoare din interiorul celulelor, susţin oamenii de ştiinţă din China, ce au efectuat o analiză asupra studiilor ce analizau efectele acestei substanţe asupra sistemelor nervoase şi cardiovasculare.
Hidrogenul sulfurat activează o genă implicată în longevitate într-un mod similar resveratrolului, un antioxidant ce se găseşte în vinul roşu. Spre deosebire de resveratrol, hidrogenul sulfurat este produs de corp. Specialiştii afirmă că pastilele care amplifică nivelul acestui compus în corp au potenţialul de a prelungi viaţa oamenilor, cucerind totodată piaţa suplimentelor nutritive, ce se ridică la 28 de miliarde de dolari anual numai în SUA.
„Dintotdeauna, lumea se gândeşte la hidrogenul sulfurat ca la un element nociv, o toxină”, a declarat Matt Whiteman, profesor specializat în terapii experimentale în cadrul Universităţii din Exeter. Din momentul în care cercetătorii au descoperit că mamiferele produc acest gaz în celulele lor, „acest domeniu de cercetare a cunoscut o creştere explozivă”.
Îmbunătăţirea longevităţii este una dintre cele mai mari realizări ale umanităţii, a declarat Babatunde Osotimehin, directorul executiv al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, într-un raport publicat anul trecut pe tema îmbătrânirii. În 2012 trăiau pe planeta noastră aproximativ 810 milioane de persoane cu vârste mai mari de 60 de ani, faţă de 205 milioane în 1950.
„Există un interes sporit referitor la înţelegerea mecanismului ce stă la baza îmbătrânirii. Este firesc pentru noi, ca fiinţe umane, să ne întrebăm dacă putem prelungi durata de viaţă prin amânarea îmbătrânirii”, comentează John Rouse, profesor de biologie a cromozomului în cadrul Universităţii Dundee. Hidrogenul sulfurat reprezintă o ţintă promiţătoare, spune Rouse, care studiază repararea ADN-ului şi îmbătrânirea.
Incolor şi inflamabil, hidrogenul sulfurat a fost folosit în Primul Război Mondial ca armă chimică. Dincolo de un anumit prag, această substanţă este toxică, explică Rouse, însă „sub acel prag, există anumite beneficii pentru sănătate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu