Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a acceptat propunerile sindicatelor privind Statutul poliţistului, acestea vizând indemnizaţia de chirie care se acordă poliţiştilor şi modificarea articolului privind regimul disciplinar al poliţiştilor, a declarat preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu.
În propunerea înaintată ministrului Radu Stroe se arată că poliţistul care nu deţine, în folosinţă gratuită sau în proprietate, nici el şi nici soţul/ soţia sa, o locuinţă în localitatea sau pe o rază de 30 de kilometri în care îşi are sediul unitatea la care a fost numit în prima funcţie, beneficiază, la cerere, de dreptul la decontarea chiriei plătite pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii, de acelaşi drept beneficiind şi poliţistul mutat în interesul serviciului în localitatea în care îşi are sediul unitatea.
"Acest drept nu are caracter salarial şi nu se impozitează. (...) Metodologia de acordare şi sistare a indemnizaţiei de chirie se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Plafonul în limita căruia se acordă indemnizaţia de chirie în condiţiile alin. (1) – (6) se stabileşte anual, pe localităţi, în raport cu preţul chiriei practicat la nivelul pieţei, potrivit limitei bugetului alocat în acest scop în legea bugetului de stat, prin ordin al ministrului afacerilor interne", se arată în proiectul de OUG propus de sindicalişti.
Vasile Lincu a precizat, în 4 ianuarie, că acum se acordă 50 la sută din salariu pentru indemnizaţia de chirie, dar sumele sunt diferite, media fiind de 400 de lei pe agent şi 700-800 de lei pe ofiţer.
"Am solicitat să eliminăm inechitatea şi ajutorul să nu se acorde în funcţie de venit, ci după modelul magistraţilor, adică aceeaşi sumă pentru cei din aceeaşi localitate. Spre exemplu, în Bucureşti va fi la 200 euro, în Zimnicea 50 de euro, în funcţie de valoarea de piaţă", a precizat Lincu.
O altă propunere acceptată de ministrul de Interne se referă la răspunderea disciplinară a poliţistului.
Potrivit documentului înaintat de sindicalişti, constituie abateri disciplinare, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte săvârşite de poliţist, comise cu vinovăţie: neexecutarea atribuţiilor de serviciu ori a dispoziţiilor legale ale şefilor ierarhici, executarea acestora cu încălcarea legii ori darea sau executarea unor dispoziţii nelegale, neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege şi întârzierea repetată sau nejustificată a soluţionării lucrărilor ori soluţionarea necorespunzătoare a acestora.
Abateri disciplinare sunt considerate şi absenţa nemotivată de la serviciu, nerespectarea în mod repetat a programului de lucru, încălcarea normelor privind confidenţialitatea activităţii desfăşurate, încălcarea normelor de etică şi deontologie ale poliţistului, nerespectarea prevederilor prezentei legi referitoare la obligaţii, interdicţii, restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, nerespectarea prevederilor jurământului de credinţă, imixtiunea ilegală în activitatea altui poliţist şi intervenţia pentru influenţarea soluţionării unor cereri ilegale ori împiedicarea soluţionării unor cereri legale privind satisfacerea intereselor oricărei persoane.
Propunerile sindicaliştilor mai prevăd şi că anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare calificativului "satisfăcător" sau acesta nu a fost evaluat, nu intră în calculul stagiului minim în grad.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu