Vezi ce riscă un depresiv dacă nu merge la medic

depresie
depresie

Depresia, la noi în țară, continuă să fie un tabu. Un răspuns frecvent, atunci când îi spunem unei persoane că ar avea nevoie de o vizită la psihiatru, este "nu sunt nebun/ă". La nivel global, depresia este una dintre cele mai frecvente cauze care afectează starea de sănătate mentală. Dacă este tratată, este una dintre bolile psihice cu cea mai mare rată de vindecare. Un procent de 80% dintre persoanele care suferă de depresie pot să se recupereze complet dacă urmează un tratament adecvat combinat cu vizite la psihiatru. 

Lipsa tratamentului duce la sinucidere

,,Un episod depresiv major  netratat se întinde pe parcursul a 6 luni de suferinţă, uneori mai mult. El devine diagnosticabil încă din prima săptămână când se circumscrie sindromul depresiv cu dispoziţie alterată, anhedonie, tulburare severă a somnului și a apetitului, nu rareori suicidalitate ș.a.m.d. Pentru a fi eligibil de un diagnostic de depresie majoră acută trebuie să existe minimum două săptămâni neîntrerupte de simptome.", ne spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu. El adaugă  că cei depresivi, în primele șase luni ale bolii, vor încerca să se sinucidă. Mare partea dintre ei mor prin suicid, în lipsa unui ajutor profesional.

Tratarea- trezire la viață

Despresia poate fi tratată, chiar și în cazuri grave. Șansele sunt cu atât mai mari, cu cât persoana depresivă este tratată mai repede. "Ce studiile nu vor menționa, dar ce vede clinicianul e o veritabilă trezire la viață a pacientului lui. Somnul se normalizează, iritabilitatea scade, dispoziția intens pesimistă și marcată adeseori de idei delirante de vină, de inutilitate, de moarte se îmbunătățește, pacientul depresiv care reacționează corect la medicație își reia activitățile și va spune, subiectiv, că se simte mai bine", a adăugat medicul psihiatru Diaconu.

Tristețea nu este depresie

Nu putem spune că suferim de depresie când suntem supăraţi sau trişti, la fel cum nu putem nega depresia prin a spune că avem o zi, o săptămână, o lună mai dificilă. Depresia necesită consultarea unui psihiatru, diagnosticarea şi prescrierea unui tratament medicamentos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel