Vezi ce test îți prezice cât mai ai de trăit

analize sange
analize sange
Alegeri prezidentiale 2024

O simplă analiză poate identifica persoanele care prezintă un risc mărit de a muri curând, din cauza unei serii de boli, de la cancer la maladii cardiace, scrie Daily Mail. Cu ajutorul testului pot şi identificate chiar şi persoanele aparent sănătoase, dar care, în realitate, au un risc mare de a deceda peste câţiva ani.

Cercetarea s-a derulat pe parcursul mai multor ani și a fost efectuată de un grup de oameni de știință   finlandezi şi estonieni, care speră să identifice astfel de timpuriu persoanele cu afecţiuni ascunse; aceste persoane ar putea astfel beneficia de tratament instituit din vreme, ceea ce le-ar prelungi viaţa.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 17.000 de persoane cu o sănătate în general bună, identificând în ele peste 100 de substanţe chimice.

 Au urmărit apoi aceste persoane timp de mai mulţi ani şi au comprat probele de sânge ale celor care au supravieţuit cu cele ale celor care decedaseră în următorii 5 ani de la efectuarea analizei.

Comparaţia a scos la iveală importanţa a 4 substanţe – biomarkeri – care puteau prezice riscul de deces din cauza oricărei boli.

Toate cele 4 substanţe sunt prezente în mod normal în sângele uman, dar ceea ce contează este concentraţia în care se găsesc, arată cercetătorii în jurnalul PLoS Medicine.

Anterior, doar unul dintre aceşti biomarkeri – albumina – fusese asociat cu apariţia unor probleme de sănătate.

Interesant este faptul că aceşti biomarkeri reflectă riscul de deces din cauza mai multor boli, foarte diferite, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, prezenţa lor indicând astfel o fragilitate generală a organismului, explică cercetătorii.

În viitor, o asemenea analiză ar putea ajuta la identificarea unor persoane care, deşi par sănătoase, suferă în realitate de boli grave şi le-ar putea ajuta să beneficieze de tratamentul adecvat.

Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că sunt necesare şi alte cercetări până când metoda de analiză să fie gata pe utilizare pe scară largă.

E posibil ca oamenii să fie reticenţi la ideea de a-şi face o astfel de analiză, sau, dacă o fac, să aibă reacţii neaşteptate la aflarea rezultatelor. Pe unii i-ar putea încuraja să îşi modifice stilul de viaţă, adoptând obiceiuri mai sănătoase, în timp ce alţii ar putea să adopte o abordare fatalistă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel