Dacă ești o persoană care privește lucrurile într-un mod negativ, acest lucru îți poate afecta viața într-un mod cât se poate de real susțin specialiștii, scrieEste foarte greu ca un pesimist să se vindece, dar nu imposibil. Practic un pesimist este dependent de gânduri negre. Mai mult, creierul este învățat să aducă la suprafață raționamente negative, să anticipeze evenimente negative care până la urmă se vor și petrece. Încet-încet te vei transforma într-un magnet de atragere a lucrurilor negative, de problemele care, pentru pesimist evident, n-au nicio rezolvare. Și pe cale de consecință, reapare sentimentul de frustare, de plângere de milă. Vorba „de ce ți-e frică nu scapi!”, este în acest caz cât se poate de reală. Iar acest cerc vicios se adâncește: experientele negative aduc cu ele alte gânduri negative, care atrag, la rândul lor, alte experiențe negative.
E drept, nu te transformi într-un optimist convins peste noapte. Însă cu multa educație și autocontrol se poate. Chiar dacă există gânduri negative, conștientizează-le, dar nu te identifica cu ele. Încearcă să le privești ca un simplu observator și să treci peste ele. În plus, experiențele negative trebuie privite nu ca pe niște lucruri rele, ci ca pe niște lecții din care ai de învățat.
Un lucru foarte important este asumarea responsabilității. în general, pesimiștii n-au nicio vină – ei așa gândesc! Oricine altcineva este responsabil de ce li se întâmplă lor, numai ei nu, ei sunt doar niște victime.
Dacă te recunoști în prototipul unui om pesimist, uite cum trebuie să gândești:
- Dacă sunt nefericit, trebuie să fac ceva sa fiu fericit!
- Dacă am o nemulțumire, trebuie să o opresc!
- Dacă nu-mi place ce se întâmplă în prezent, trebuie să mă schimb pe mine!
- Dacă vreau sa fiu cu anumiți oameni, trebuie doar să-i invit pe la mine!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News