Publicitate
Ministerul Educației a luat o decizie, cel puțin ciudată, în plină perioadă de înscriere a studenților la facultate: desființarea a 183 de specializări de la mai multe universităţi din ţară. Decizia a fost motivată deoarece respectivele specializări nu mai îndeplinesc criteriile necesare pentru a funcţiona. De asemenea, zece universităţi sunt propuse pentru desfiinţare sau în proces de monitorizare. De Ce News publică listele complete ale specializărilor care urmează a fi desființate, dar și lista cu universităților care intră sub monitorizare.
Decizia Ministerului Educației afectează 183 de specializări din 37 de universităţi din ţară, care vor intra în lichidare începând cu anul universitar 2013 - 2014, chiar dacă pentru o parte dintre ele înscrierile începuseră deja. Din acest moment, înscrierile se sistează, candidații urmând să se reorienteze către alte specializări.
Astfel, peste 20 de programe de licenţă de la instituţii de învăţământ superior din Capitală, printre care Universitatea Bucureşti, Politehnica şi Universitatea "Spiru Haret", sunt propuse să intre în lichidare începând cu acest an universitar, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere.
Universitatea Politehnică urmează să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.
La Universitatea Bucureşti sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID).
Programele cu frecvenţă avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie - Chimie în limba engleză, Facultatea de Fizică - Fizică în limba franceză, Facultatea de Matematică şi Informatică - Matematică în limba franceză, Matematici aplicate în limba engleză, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia şi Facultatea de Litere - Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia.
Nici Academia Tehnică Militară din Bucureşti nu a scăpat de lichidarea unor specializări. Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament - Instalaţii pentru construcţii, Chimie militară, Căi ferate, drumuri şi poduri şi Maşini şi utilaje de geniu, la studii cu frecvență vor intra în lichidare.
La "Spiru Haret" intră în lichidare două specializări: la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Constanţa - Administraţie publică (IF) şi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Blaj - Finanţe şi bănci (IFR).
Vezi AICI specializările care au fost desființate
Fostul rector al Politehnicii din București și ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru De Ce News că Politehnica a cerut renunțarea la unele specializări din lipsă de studenți, iar hotărârea de Guvern de miercuri era în pregătire de mai mult timp.
”Ce mi se pare foarte important aici, este semnalul de alarmă care se dă universităților ce nu mai îndeplinesc standardele de evaluare”, a adăugat fostul rector al Universității Politehnice.
Pe lângă decizia privind cele 183 de specializări, Guvernul a luat decizia de a monitoriza activitatea a 10 universităţi din ţară.
Vezi AICI hotărârea de Guvern prin care s-a decis monitorizarea celor zece universități
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News