Prețurile alimentelor au crescut la nivel global, în medie, cu zece procente în luna iulie, față de luna precedentă a acestui an. Această creștere sporește astfel temerile legate de o slăbire a puterii de cumpărare a celor mai săraci oameni ai planetei.
[caption id="attachment_227418" align="alignleft" width="276"] foto: hellosm.ro[/caption]Banca Mondială a pus această “creștere istorică” a prețurilor pe seama valului de căldură care a afectat Europa de Est și S.U.A. , conform B.B.C.
Cele mai mari creșteri de prețuri, descrise ca “istorice” de președintele Băncii Mondiale, Jim Kim Yong, au fost înregistrate la cerealele de bază – porumbul, grâul și soia. Prețurile la porumb și grâu au crescut cu 25 de procente, în vreme ce prețul pentru soia a crescut cu 17 procente. Doar prețul orezului a scăzut cu patru procente. Banca Mondială a avertizat că țările importatoare vor fi în mod aparte vulnerabilizate de această situație.
Organizația a solicitat guvernelor să sprijine programe pentru a proteja comunitățile cele mai vulnerabile de o creștere a costurilor alimentare. "Nu ne putem permite ca aceste creșteri istorice de prețuri să se transforme în pericole de durată, familiile retrăgându-și copiii de la școală și mâncând mai puține alimente nutritive pentru a compensa prețurile ridicate", a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Kim Yong.
Însă, în afară de secetă, faptul că 40 de procente din producția de porumb din S.U.A. se folosește pentru producerea etanolului - un biocombustibil - contribuie de asemenea la creșterea prețurilor alimentelor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News