Vezi cum va arăta centrul Capitalei după un cutremur ca în 1977, dacă nu se fac consolidări

Vreți să vedeți cum va arăta centrul Capitalei după un cutremur similar celui din 1977?  Numărul victimelor ar fi uriaș, mai ales că multe clădiri vechi, neconsolidate, sunt sedii de teatre, au la parter restaurante sau magazine. Teatrul Nottara se află într-un bloc care poate cădea la cutremur, dar autoritățile au mutat ”bulina” la cealaltă scară, ca să nu se sperie spectatorii. Imagini ca acelea surprinse a doua zi după marele cutremur din 1977, pe care vi le prezentăm mai jos,  vor putea fi înregistrate în București dacă  nu se demarează un program susținut de consolidări.

Potrivit unei hărți din 1999, în centrul Capitalei sunt nu mai puțin de 120 de clădiri construite înainte de 1940 și care au un risc de prăbușire ridicat. Doar 14 au fost consolidate după 1989, iar în timpul comunismului constructorilor li s-a cerut doar ca blocurile renovate să aibă rezistența din anii interbelici. O perioadă în care nu se lua în calcul riscul seismic. Cutremurul din 4 martie 1977 a făcut 1578 de victime și a rănit 11.221 de oameni. Dintre aceștia, în București au murit 1424 și au fost răniți 7598. Potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială, România a avut atunci pierderi de 2.05 miliarde de dolari. Charles Richter declara, pe 15 martie 1977, că România este singurul loc care este expus constat cutremurelor provenite din aceeași sursă.

33.000 de case s-au prăbușit sau au fost grav avariate, 11 spitale au fost distruse și alte 448 au fost avariate.

Blocul Dunărea se afla lângă Universitate. S-a dărâmat parțial și a fost demolat in 1977 împreună cu Biserica Enei situată în dreapta clădirii.

Blocul Lido se afla în dreapta hotelului. S-a prăbușit jumătatea dinspre hotel a clădirii și a fost reconstruită după 1977.

 

Clădire înaltă din beton armat, situată pe strada Tudor Arghezi. A fost construită înainte de război și s-a prabușit integral în 1977.

Blocul Lizeanu, colțu cu Ștefan cel Mare. Construit după război, inainte de 1977. Colapsul parterului flexibil. A demolat după cutremur.

Blocul Scala a fost redus de cutremur la un morman de moloz în 4 martie.

 

Blocul Wilson s-a dărâmat parțial Zonei de colț a suferit un colpas la parter și a fost demolată în 1977.  Blocul a fost consolidat în 2009-2010.

Construcție inaltă de beton armat, aflată pe strada Austrului, construită înainte de război, demolată după cutremur. Stâlpii de beton armat au fost fracturați în timpul cutremurului.

 

 

Clădiri noi, construite înainte de cutremur, după război. Prima imagina reprezintă zidăria de umplutură avariată. În a 2-a imagine apar pereți de beton armat fracturați.

 

Blocul Carlton, cea mai înaltă clădire de beton armat din Capitală, în 1940, prabușită în urma cutremurului din același an, făcând peste 130 de victime.

După dezastru s-a trecut la consolidare, însă potrivit deciziei partidului, clădirile trebuia să aibă rezistența pe care o aveau înainte de cutremur, ceea ce înseamnă că la următorul cutremur rezultatul ar fi fost același.

Potrivit unei hărți din 1999, în centrul Capitalei sunt, nu mai puțin, de 120 de clădiri construite înainte de 1940 și care au un grad de prăbușire ridicat.

Astăzi există 12 clădiri construite înainte de 1940, care au fost consolidate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel