Endometrioza este afecțiunea ce se referă la localizarea în afara situării naturale a unui țesut cu structura și funcția asemănătoare endometrului.
Ce este un endometru? Țesutul care tapetează cavitatea uterină.
Endometrioza poate fi cu localizare genitală (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenitală (peritoneală, intestinală, vezicală, cutanată) sau localizată la alte organe (plămân și chiar creier). Deși este o afecțiune benignă, endometrioza poate afecta atât organele învecinate, cât și altele la distanță, pe cale limfatică și sanguină.
Endometrioza afectează, de obicei, persoanele de sex feminin în perioada fertilă.
Deși cauza apariției endometriozei nu este complet elucidată încă, sunt mai multe teorii legate de modalitatea de apariție a endometriozei, printre care cele mai importante sunt:
Teoria menstruației retrograde (evacuarea parțială de sânge menstrual și fragmente de endometru prin trompele uterine către abdomen, în locul căii normale, prin colul uterin).
Teoria transformării (metaplaziei) unor celule care au acest potențial, peritoneale, care acoperă toate organele din abdomen, în celule - țesut cu aspect și funcție endometrială.
Rezultatul prezenței acestui țesut în afara cavității uterine este că acesta evoluează sub acțiunea hormonilor ovarieni la fel ca endometrul uterin. Rezultă colecții sanguine, țesuturi cicatriciale și aderențe între organele afectate.
Printre factorii favorizanți ai apariției endometriozei, putem enumera: imunitate modificată, menstruații prelungite, apariția primei menstruații la vârste mai mici, cicluri menstruale mai scurte, factori genetici, subponderabilitate, factori alimentari.
Printre factorii de risc cei mai influenți în manifestarea acestei afecțiuni sunt cei genetici. Endometrioza este asociată atât cu creșterea nivelului de estrogen din organism, cât și cu deficiențele sistemului imunitar.
În privința categoriei de vârstă, această afecțiune se manifestă cu predilecție în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, care prezintă următoarele simptome:
Durata menstrei depășește 7 zile;
Ciclul menstrual are o durata mai scurtă de 28 de zile;
Apariția primei menstruatii la o vârstă fragedă (înainte de a împlini 12 ani);
Istoric genetic medical;
Anomalii congenitale la nivelul colului uterin, care împiedică fluxul menstrual;
Anormalități structurale ale colului uterin sau a vaginului.
Această afecțiune are manifestări importante generate de procesele expansive lunare ale țesutului endometrial ectopic: durere intensă intermenstruală, durere intensă în timpul menstruației (dismenoree), durere în timpul relațiilor intime (dispareunie). Din cauza acestor manifestări, endometrioza a fost numită și boală celor 3 D.
În afară de durere, boala se mai poate manifesta prin sângerări digestive, ale tractului respirator, cefalee, în funcție de extensia ei.
Endometrioza generează apariția leziunilor cel mai adesea la nivelul ovarelor și peritoneului pelvin, dar poate fi găsită și la nivel cutanat (ombilic) sau la nivelul liniilor de incizie chirurgicală, după operații obstreticale sau ginecologice.
Din păcate, în multe cazuri, simptomele ușoare sunt ignorate de către paciente, afecțiunea fiind depistată în momentul în care acestea descoperă că nu mai pot rămâne însărcinate.
dureri pelvine acute, care pot surveni în timpul actului sexual;
prezența sângelui în urină (hematurie), incontinență urinară sau dureri în timpul urinării;
prezența sângelui în scaun;
crampe abdominale și balonare;
crampe puternice în perioada ciclului menstrual;
menoragie (menstruație îndelungată), cu sângerări intense.
Diagnosticul este imagistic, ecografic, RMN, dar modalitatea suverană este laparoscopia și examenul anatomopatologic, conform Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu