Vezi HG-ul secret pentru sistemul informatic al CNAS. Cum jonglează Duță cu zeci de milioane de euro

Nici udemeriștii, nici pedeliștii, care împart banii Sănătății, nu sunt foarte preciși când vine vorba despre costul sistemului informatic al Casei de Asigurări. Se vorbește ba despre 103 milioane de euro, ba despre 120 de milioane. Secretul, căci este o decizie secretă a guvernului, a stat în pixul fostului premier Emil Boc. Printr-un HG clasificat, guvernul a decis să aloce 20 de milioane de euro, din banii CNAS, fără licitație, pentru extinderea SIUI la nivelul Casei de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Dacă 40 de Case județene au avut alocări, în medie, de 2,5 milioane de euro fiecare, suma de 8 ori mai mare acordată unei singure Case, pare dificil de justificat. ”Îndeplinirea contractului necesită impunerea unor măsuri speciale de siguranță, pentru protejarea unor interese naționale”, se arată în nota de fundamentare a HG. Dacă e vorba de siguranța națională, atunci e vorba și despre Cotroceni, explicându-se astfel de ce a stat Lucian Duță în post în ciuda nenumăratelor contestații sau scandaluri care i-au afectat mandatul.

Cert este că beneficiarele celor 20 de milioane de euro nu au avut emoții, ele fiind firmele HP și SIVECO, care au realizat și restul SIUI, adică acel sistem despre care medicii, angajatorii, Curtea de Conturi și alții au spus că nu prea funcționează.

HG-ul secxret ar explica de ce se discută de sume diferite, referitoare la costurile SIUI. La suma inițială, de 103 milioane de euro, se adaugă cele 20 de milioane, oferite de guvernul Boc pentru extindere”.

Duță și jongleriile cu zeci de milioane de euro

În 13 ianuarie 2011, președintele CNAS, Lucian Duță, oferea un interviu Hotnews.  Redactorul îi reproșa aceleași ambiguități legate de costuri. ”Pentru mentenanta sistemului s-au prevazut 44 milioane de euro, din care s-a actualizat sistemul. Pana acum s-au cheltuit 36 milioane. Pentru a verifica acesta date, directorul dumneavoastra, Dorin Ionescu, a fost intrebat de colegii de la Gandul cat a costat sistemul informatic. Iata ce a raspuns: "Asta e problema acum? Mai avem de platit 15 ani de acum incolo". Ce anume mai avem de platit?”, întreabă redactorul Hotnews.

Cu alte cuvinte, cei 44 de milioane de euro care trebuiau plătiți în rate anuale, pentru mentenanță, s-au plătit în avans firmelor HP și SIVECO, pentru ”actualizare”. Bună afacere, dar cum se va realiza mentenanța sistemului, dacă acest proces rămâne cu doar  7-8 milioane de euro, din 44 alocate? Nu erau necesare din start, acele zeci de milioane? Nu s-a prevăzut nevoia unor actualizări? Lucian Duță confirmă că, inițial, contractul era de 103 milioane. ”Pentru vechiul sistem s-au platit, in 2008, 50-60 milioane, si acum s-au mai platit inca 36 milioane. Restul pana la 103 sunt practic mentenanta pe care o facem pentru acest sistem timp de 11 ani. Nu vorbim de alti bani ci de acelasi contract, dar altfel redimensionat”, spunea Lucian Duță, în 2011.

Din această declarație se vede cum jonglează un președinte al CNAS cu milioanele: ce mi-e 50, ce mi-e 60 de milioane. De euro! Mai mult, se recunoaște că banii pentru întreținerea sistemului s-au redus la 7 milioane de euro, în tot intervalul de până la expirarea contractului, în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel