Vezi strategia internauților chinezi împotriva cenzurii autorităţilor

rate_simbol_in_China
rate_simbol_in_China

Utilizatorii reţelelor de socializare au apelat la strategii neconvenţionale împotriva cenzorilor chinezi, după ce autorităţile chineze au interzis orice omagiere a celor care au căzut victime în Piaţa Tian an Men pe 4 iunie 1989, măsurile luate incluzând şi interzicerea căutării pe internet de cuvinte cheie legate de eveniment.

Autor: Laura Galescu

Una dintre imaginile care circula cel mai mult pe Weibo, un site de social media din China asemănător cu Twitter, este o versiune editată a cunoscutei fotografii "tank man" (omul cu tancuri) care a devenit un simbol al evenimentelor de acum 24 de ani. Varianta nouă constă în înlocuirea tancurilor cu o raţă de jucărie uriaşă, cunoscută pe internet drept raţa docurilor din Hong Kong, scrie International Business Times.

După distribuirea imaginii pe reţeaua de socializare, termenul "Big Yellow Duck" a fost cenzurat. China Media Project, un program de cercetare asociat cu Universitatea din Hong Kong, a postat imaginea cu raţa de jucărie pe contul Weibo, iar aceasta a fost dată jos în mai puţin de 60 de secunde.

De altfel, cei mai mulţi utilizatori chinezi de internet se referă la data de comemorare ca la "35 mai" sau "535", pentru că expresia "4 iunie" a fost, de asemenea, blocată.

Până unde au mers cenzorii chinezi 

Cenzorii chinezi nu au blocat doar termeni previzibili precum "Piaţa Tian an Men", informează China Digital Times, ci au impus restricţii și asupra oricăror abrevieri sau variaţiuni ale cifrelor din dată - 6,4 sau 89 - şi termenilor codaţi "35 mai" şi "535". Construcţia în franceză "six-quatre" şi numeralele romane "VIIV" au fost de asemenea blocate, ca și un emoticon specific site-ului Weibo, înfăţişând o lumânare care arde.

Din cauza acestor măsuri dure de cenzură, data de 4 iunie este cunoscută drept "ziua de mentenanţă a internetului" în China. Totuşi, mulţi utilizatori ai Weibo s-au exprimat pe reţeaua de socializare cu privire la furtuna care a lovit oraşul în timpul zilei, considerând vremea drept un simbol al zilei de comemorare.

Totuși guvernul chinez nu a putut împiedica priveghiul anual care s-a desfăşurat în Hong Kong, în parcul Victoria, unde locuitorii din Hong Kong se adună pentru a comemora protestele pentru democraţie din 1989, acesta fiind cel mai probabil singurul loc în care oamenii au această libertate.

Sute sau mii de tineri au fost ucişi de armata chineză în reprimarea sângeroasă a mişcării din Piaţa Tian an Men, la 4 iunie 1989, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului. Beijingul a justificat intervenţia militară prin necesitatea de a înfrânge o rebeliune "contrarevoluţionară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel