Clasamentul mondial al instituţiilor de învăţământ superior în funcţie de reputaţie este elaborat pe baza unui studiu de opinii efectuat în mediile academice, scrie Universitatea Harvard urmată de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Cambridge şi Oxford din Marea Britanie, Universitatea Berkeley din California pe primele cinci poziţii în topul celor mai prestigioase o sută de universităţi din lume.
Pe locul şase se află Universitatea Stanford, urmată de alte două unităţi de învăţământ din Statele Unite ale Americii, Stanford şi Princeton, locul nouă revenind Universităţii din Tokyo, în timp ce la poziţia zece este Universitatea americană Yale.
În topul celor o sută de universităţi, în primele cincizeci şi unu de poziţii se regăsesc 28 de universităţi americane, printre care: Universitatea Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Universitatea Berkeley din California, Universităţile Stanford şi Priceton, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea Yale, Institutul de Tehnologie din California, Universitatea din Michigan, Universitatea din Columbia.
Tot în primele cincizeci de poziţii, poziţia cincizeci fiind ocupată de două universităţi sunt şapte universităţi din Marea Britanie (Universităţile Cambridge, Oxford, Colegiul Imperial din Londra, University College London, Şcoala de Ştiinţe Economice şi Politice din Londra, universităţile din Edinburgh şi Manchester), câte trei din Canada (Universitatea din Toronto, British Columbia din Vancuver şi Universitatea McGill) şi Australia (Universitatea din Melbourne, Universitatea Naţională a Australiei, Universitatea din Sydney), câte două din Japonia (Universitatea din Tokyo şi cea din Kyoto) şi China (Universitatea din Tsinghua şi cea din Peking), dar şi universităţi din Singapore (Universitatea Naţională din Singapore), Elveţia (Institutul de Tehnologie din Zürich ), Hong Kong (Universitatea din Hong Kong), Germania (Universitatea din München "Ludwig-Maximilians"), Corea de Sud (Universitatea Naţională din Seul) sau Federaţia Rusă (Lomonosov Moscova).
Pe ultimele nouă poziţii în top se situează Universitatea Bristol din Marea Britanie, Universitatea Freie din Berlin - Germania, Universitatea Lund din Suedia, Universitatea Maryland din College Park - SUA, Universitatea Monash din Australia, Universitatea Paris-Sud din Franţa, Universitatea Texas A&M - SUA, Universitatea Uppsala din Suedia şi Centrul de Cercetări şi Universitatea Wageningen din Olanda.
Studiul privind reputaţia academică, disponibil în zece limbi, utilizează datele Naţiunilor Unite pentru a se asigura că sunt luate în calcul criteriile demografice şi educaţionale corespunzătoare la nivel global. Studiul este realizat în mod egal din punctul de vedere al disciplinelor academice. Persoanele rugate să răspundă sunt reprezentative pentru ţările în care locuiesc şi pentru disciplinele predate în universităţi.
Specialiştii nu sunt rugaţi să creeze o ierarhie a instituţiilor de învăţământ superior, ci să scrie principalele 15 universităţi pe care le consideră cele mai bune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu