Studiul a pornit de la ipoteza că “sufletul” sau “conștiința” continuă să existe după ce creierul încetează să mai funcționeze, iar pentru a dovedi acest fapt, cei doi medici au întocmit rapoarte după declarațiile pacienților care, în urma unui atac de cord, au fost în moarte clinică.
Doctorul Peter Fenwick, neuropsihiatru la Institutul de Psihiatrie din Londra, și doctorul Sam Parnia, cercetător la Spitalul din Southampton, au realizat un studiu de amploare, pe durata unui an, dorind să descopere detalii semnificative despre viața după moarte.
Studiul specialiștilor britanici a fost efectuat pe 63 de pacienți cardiaci care au supraviețuit unui atac de cord. În timp ce 56 dintre aceștia nu au nicio „amintire” din perioada în care au fost inconștienți, șapte persoane au povestit câteva experiențe comune. Dintre cei șapte, doar patru au îndeplinit criteriile pentru a fi declarați în moarte clinică.
Aceștia din urmă au declarat că au simțit bucurie și pace, au simțit cum își părăsesc trupul, au văzut o lumină puternică și au intrat într-o nouă lume, unde au întâlnit ființe supranaturale, ajungând într-un punct de unde au simțit că nu se mai puteau întoarce.
Examinand dosarele medicale ale celor patru pacienți, cercetătorii au observat că nu s-a înregistrat nicio scădere a nivelului de oxigen din creier. Astfel, ei au putut să combată ideea potrivit căreia experiențele de viață după moarte se datorează oxigenării necorespunzătoare a creierului.
Doctorul Parnia a explicat că și el a fost unul dintre sceptici deoarece, din punctul lui de vedere, "creierul era sursa minții, a conștiinței, și, din moment ce creierul își înceta funcționarea, era logic că și mintea, conștiința vor înceta să își mai facă simțită prezența. În concluzie, nu exista viața după moarte".
Creierul uman este, din punctul de vedere al cercetătorului, un intermediar. La fel cum televizorul transformă semnale emise prin aer (sau prin cablu) în sunet și imagine, la fel face și creierul. Chiar după ce încetează să mai funcționeze, conștiința continuă să existe și astfel apar aceste fenomene de viață de după moarte.
„Acești oameni au trăit respectivele experiențe în niște momente în care creierul lor n-ar fi trebuit să fie capabil să susțină procese lucide și cu atât mai mult să stocheze amintiri. Așadar, răspunsul la întrebarea «este conștiința produsă de creier sau este independentă de acesta» se conturează din ce în ce mai clar", a explicat Parnia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu