Viața bebelușilor decedați în urma incendiului de la Maternitatea Giulești, evaluată de părinți la 3 milioane de euro

maternitatea giulesti
maternitatea giulesti

Părinţii celor şase bebeluşi morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti cer despăgubiri morale de peste 3 milioane de euro. Şase angajaţi ai Maternităţii Giuleşti - electricianul, asistenta, şeful Serviciului tehnic, medicul de gardă, şeful de secţie şi managerul - vor fi judecaţi, pentru moartea celor şase nou-născuţi, dar şi pentru rănirea altor cinci.

Ancheta a demonstrat că în spital nu s-au făcut reparaţii capitale din 1978 şi că nu exista nici măcar un proiect de refacere a instalaţiilor electrice. Rechizitoriul din acest caz se întinde pe 120 de pagini. Concluzia: principala problemă a fost absenţa serviciului specializat în securitate şi sănătate în muncă, ce i se impută managerului Bogdan Marinescu. Procurorii îl acuză că nu a cerut niciodată în scris fonduri pentru înfiinţarea lui.

Pe 16 august, asistenta Florentina Cârstea, de gardă în Secţia de neonatologie, a auzit un sfârâit şi a simţit miros de ars. A verificat toate instalaţiile de oxigen şi aparatele, dar nu a găsit nimic în neregulă. A ieşit apoi preţ de 12 minute. Sfârâitul auzit de asistentă a fost un scurt-circuit la ştecherul aparatului de aer condiţionat. În câteva minute izolaţia a început să se topească, apoi a luat foc. Flăcările au ajuns la hota din faţa prizei şi la un dulap din lemn în care se aflau documente şi radiografii. Metalul hotei s-a topit, ceea ce înseamnă că temperatura a sărit de 200 de grade Celsius. Carcasa instalaţiei de aer condiţionat s-a topit şi ea, s-a prăbuşit peste dulap şi apoi pe linoleum.

Pompierii au ajuns în 7 minute. Deşi în faşa uşii erau mai mulţi oameni, şi angajaţi, şi vizitatori, niciunul dintre ei nu a intrat să-i salveze pe bebeluşi. Raportul arată că niciunul dintre nou-născuţi nu a murit din cauza flăcărilor. Toţi au decedat din cauza temperaturii prea mari şi a lipsei de oxigen. Procurorii vorbesc despre proasta organizare din spital. La terapie intensivă era o singură asistentă, în loc de 6, cât prevede legea. Iar şeful secţiei nu a cerut în 4 ani completarea schemei de personal.

Ultimele lucrări de reparaţii la Giuleşti, cele din 1992, au fost sumare. În 2004, primăria a preluat Spitalul şi a făcut un proiect pentru reparaţii capitale, care nu s-a materializat însă, pentru că spitalul a revenit la Ministerul Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel