Cercetătorii au descoperit cum să readucă rinichii la viață în laborator. Este primul pas către crearea organelor pentru oamenii, care așteaptă ani la rând pe liste. Pentru unii așteptarea este mult prea lungă, iar Daily Mail scrie că 350 de oameni mor în fiecare an în timp ce doctorii caută un organ compatibil. Unii ajung la gesturi extreme. Dau anunțuri pe Internet sau lipesc afișe pe străzi cu mesajul "Caut donator de rinichi". Între timp, alții profită și-și vând rinichii cu "seriozitate" pe mii de euro. Unii își vând proprietățile pe aceleași mii cu speranța că nu se vor număra printre cei care mor pe lista de așteptare.
Cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts, din Statele Unite, au luat un rinichi de la un șobolan mort, au dat la o parte țesutul și l-au acoperit cu celule noi. Ulterior, l-au transplantat unui șobolan în viață. În mai puțin de două săptămâni celulele s-au răspândit în întregul organism. În momentul în care rinichiul a fost transplantat, a început să lucreze și să producă urină.
Cercetătorul Harald Ott a declarat că speră ca rinichii readuși la viață în laborator să fie capabili să înlocuiască total funcțiile rinichiului, așa cum un rinichi donat o face. El a spus că dacă această descoperire poate fi realizată la nivel uman, "pacienții care suferă de insuficiență renală ar putea, teoretic, să primească noi organe derivate din propriile celule". Elaine Davies, cercetătoare din Marea Britanie, subliniază că poate oferi "o nouă speranță pentru pacienți". Testele de laborator au arătat că rinichiul construit în laborator poate filtra sângele și produce urină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News