Viața trece prin fața ochilor în momentul în care se sfârșește și chiar și după. Totul durează aproximativ 15 minute, arată studii recente.
Oamenii de ştiinţă au efectuat un nou studiu care revoluţionează medicina şi vine cu date noi pe zona studiilor clinice: creierul uman are încă activitate cerebrală timp de aproximativ 15 minute după deces. De asemenea, s-au observat emisii de unde gamma, cunoscute ca fiind asociate cu funcții cognitive complexe și sunt mai ales active atunci când ne concentrăm, visăm și medităm.
Un nou studiu publicat în Frontiers In Aging Neuroscience s-a concentrat pe un bărbat de 87 de ani care a fost tratat pentru epilepsie dar, în final, a murit în urma unui infarct. Bărbatul a fost atașat, ulterior, la o mașină care i-a scanat creierul pentru semne de convulsii, imediat după ce a suferit atacul de cord. Ce au aflat oamenii de ştiinţă este de-a dreptul extraordinar! "Electroencefalograma a continuat să înregistreze activitate cerebrală, inclusiv în cele 15 minute din jurul morții sale. Şi mai spectaculoasă a fost descoperirea undelor care încă se propagau la nivel cerebral şi creşteau ca intensitate la aproximativ 30 de secunde după ultima bătaie de inimă", informează SkyNews.
Practic, oamenii de ştiinţă au văzut, realmente, pe ecranele aparatelor ataşate la corpul fără suflare, cum încă se mai înregistrează semne de "viaţă neuronală". Erau unde cerebrale de tip gamma, responsabile pentru funcții cognitive avansate și care, de regulă, se activează când medităm profund, când procesăm informaţii şi în stare de concentrare maximă sau de aducere aminte. Undele gamma au legătură cu memoria şi cu visarea, de aici şi mărturia celor care un intrat în moarte cerebrală şi au revenit potrivit căreia au trecut printr-un tunel luminos sau au fost orbiţi de o strălucire masivă.
Înaintea acestui experiment care confirmă, practic, teoriile şi rezultatele de dinainte, au mai fost realizate studii similar, tot pe pacienţi bolnavi care, între timp, s-au stins subit în urma unui infarct. În urmă cu doi ani, cercetătorii au studiat funcția creierului pacienților bolnavi fără speranță cu pneumonită radiațională, hemoragie subarahnoidă și stop cardiac. Au vrut să afle ce se întâmplă cu lobii frontali ai emisferelor cerebrale în momentul morții. Patru pacienți au fost supuși electroencefalografiei (EEG) în decurs de o jumătate de oră după deconectarea de la ventilator și cu jumătate de oră înainte. În paralel, pacienții au suferit electrocardiogramă și s-a măsurat tensiunea arterială. S-a dovedit că momentul schimbării amplitudinii și frecvenței undelor EEG, care reflectă activitatea celulelor creierului, nu coincide cu momentul stopului cardiac. În trei cazuri din patru, creierul a murit înainte de încetarea circulației sângelui - zece, opt și un minut și jumătate înainte ca bătăile inimii să se oprească..
Cu toate acestea, un al patrulea participant la studiu a experimentat explozii de unde lente cunoscute sub numele de ritmuri delta în decurs de zece minute de la stopul cardiac și o scădere critică a tensiunii arteriale. Astfel de semnale provin de obicei din creier atunci când o persoană doarme și se află într-o stare de somn profund. Cu alte cuvinte, la acest pacient, viața creierului a continuat în ”modul somn” chiar și după moarte, ca şi cum ar fi separat de întregul corp, destul de mult timp după încetarea circulației sângelui.
Citeşte şi: În momentul morții, în creier se întâmplă ceva spectaculos: ce arată studiile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News