Viața e vis! Sau cum regizorul Toma Enache nu spune niciodată nu provocărilor / video

Toma Enache
Toma Enache

Regizorul Toma Enache a reușit să ne surprindă. Din nou. De această dată, ne-a dat o porție de cultură la Teatrul de Vest Reșița.

Toma Enache a bucurat publicul aducând pe scena de la Teatrul de Vest Reșița o trupă minunată de actori. Au muncit împreună pentru ca visul din studenție al lui Toma Enache să prindă viață. Și a prins viață în costumele de vis create de Doina Levintza și a zburat spre înălțimi pe muzica lui Cari Tibor.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât o asemenea bijuterie de text a fost lăsată pe mâna unei trupe tinere, dar extrem de valoroase. Și vorbim despre un text de acum... 500 de ani, un text pe care Toma Enache a avut curajul de a-l aborda și de a-l aduce în actualitate. Demersul regizorului nu a fost deloc ușor pentru că vorbim despre un text cu o mare greutate, dar Toma Enache nu se dă niciodată la o parte din fața provocărilor.

“Viața e vis propune o călătorie fascinantă în lumea visului și a vieții.

Teatrul este o artă ancestrală care ne-a însoțit de-a lungul timpului, oferindu-ne o fereastră către lumi imaginare și emoții profunde. De-a lungul istoriei, teatrul a fost un mijloc prin care oamenii au explorat complexitatea vieții și a iluziei ei.

Toți am experimentat asta, măcar o dată în viață. Într-o clipă, într-o secundă în șirul nesfârșit al gândurilor, să ne lovească ceva ca un trăsnet și să realizăm că viața noastră este un vis. Să ne spunem: un vis este viața noastră în esența ei, o deșertăciune. Tot ce am crezut, toate frământările noastre, toate suferințele care ne-au afectat, toată risipa de efort a vieții cu toată realitatea de coșmar sau nu, totul ni se pare un vis și viața o iluzie a trecutului. Vine o zi în care toate par o iluzie: realizările, iubirile, amăgirile, prieteniile, funcțiile, plăcerile, călătoriile, luptele, înfrângerile... toate par niște iluzii pe tărâmul vieții! 

Însăși viața pare un vis și toate visele tinereții și toate visele marilor visători ai umanității sunt doar niște vise care și-au lăsat dârele într-un muzeu sau într-o carte. 

Și personajul principal al piesei, prințul Segismundo este chinuit de problema vieţii ca vis. Care dintre ipostaze este reală: atunci când este prizonier cu libertatea încătuşată sau atunci când e prinţ- tiran în libertate şi cu o mare putere de decizie asupra vieţii celorlalţi? 

Viata e vis vorbește despre fragilitatea vieții și despre efemeritatea ei, dar în același timp vorbește despre măreția vieții și despre frumusețea ei”, a spus regizorul Toma Enache.

VIAȚA E VIS


de Pedro Calderón de la Barca 

Distribuția:


Segismundo: CLAUDIU GABOR 


Rosaura: DENISSE MOISE


Basilio: MARIUS TUDOR 


Clarin: NADINA CÎMPIANU


Astolfo: ALEXANDRU MOLDOVAN 


Clotaldo: FLORIN RUICU 


Estrella: ANA-MARIA CIZLER


Sceptrul: ALIS PELLE


Coroana: CEZARA CREȚU


Gardianul: SORIN FRUNTELATĂ

Regia: TOMA ENACHE

Costume: DOINA LEVINTZA


Decor: MARIA DORE


Video: SILVIU APOSTOL 


Muzica: CÁRI TIBOR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel