Situație neobișnuită într-o localitate izolată din județul Argeș. Un localnic susține că, deși are "pus la punct" dosarul prin care solicită racordare la rețeaua de gaz, nu a primit aprobare de la Distrigaz-Sud nici după patru ani de zile de la înaintarea tichetului.
Crișan Lucian, un localnic din comuna Rucăr, Argeș se plânge că, deși a depus dosar cu toate actele necesare pentru racordarea la rețeaua de gaz încă din 2020, inclusiv rectificare la solicitarea inițială cu corecturile aferente, nici la ora actuală nu a primit aviz. Nici măcar un răspuns sau o explicație care să-l ajute să cunoască principalul motive pentru care dosarul îi iese ținut în continuare "în studiu", asta în timp ce vecinii de pe aceeași stradă au primit răspuns favorabil.
"Am trimis cererea plus documentația casei, autorizațiile de construcție, intabulare cadastru, toate legalizate la notariat așa cum au fost cerute. Au fost niște zile de alergătură și mulți kilometri. Notariatul este la Câmpulung Muscel. Două zile, două drumuri dus întors - 150 km. Vecinii au primit aprobare, eu fiind în faza "studiu dosar". Azi mi s-a spus că voi fi luat în considerare la următoarea extindere. Extinderea aprobată se oprește la mine. Problema este că în primăvară se va asfalta drumul și atunci nu va mai exista nicio extindere" a informat bărbatul în online.
L-am contactat pe dl. Crișan și iată ce a avut, în plus, de zis:
"În 2020 a fost făcut un anunț cum că distribuitorul aduce țeava până la poarta casei. Fără cofinanțare. Până atunci era cu cofinanțare, era vreo 300 și ceva de lei metrul liniar, adică sume foarte mari pe care un om obișnuit nu poate să și le permită. Și am făcut cerere. Am mobilizat aici, pe valea asta pe unde stau, pe toată lumea. S-au depus cererile, condițiile de depunere a dosarului erau foarte stufoase, plus că toate actele casei trebuiau legalizate la notariat. A trebuit să merg până la Câmpulung Muscel pentru notar... de la mine până acolo sunt 35 de kilometri. 35 dus, 35 întors, 70 de kilometri doar ca să las hârtii, că nu-mi face actele pe loc. Am făcut toate astea, drumuri, alergătură... plus că la notariat nu-ți face nimeni nimic pe ochi frumoși, ci contracost. Cu toate astea mi s-a zis că dosarul meu este încă în studiu. N-am cu cine să discut, că dacă dau telefon vorbesc cu un call-center care se uită pe calculator și doar atât îmi spune: dosarul dvs. e în studiu" a explicat bărbatul.
R: Alte explicații? Aveți cumva incomplet dosarul sau sunt alte nereguli?
L.C.: Nu! Dosarul este complet. S-ar putea să fi greșit eu, că eu n-am avut niciodată sistem de încălzire pe gaz, sau cel puțin nu m-am ocupat eu. Și erau acolo variante... ce vrei să ai? Vrei boiler, aragaz, grill... mai multe opțiuni. Și probabil că am pus prea multe variante că mi se păreau normale, dar asta însemna focuri în plus.
Oricum, dacă se aprobă dosarul, ei o să aducă până la poartă. Racordarea propriu-zisă se face în baza unui specialist, nu a unuia care nu se pricepe... erau întrebări de genul "calitatea gazului" etc chestii care mă depășesc.
R: Și nu ați apelat la un specialist?
L.C: Doamnă, stau într-o scorbură, într-o vale unde, în afară de animale sălbatice, oamenii trec foarte rar. Dacă eram în București traversam de pe un trotuar pe celălalt, dar aici orice deplasare înseamnă kilometri mulți.
Aștept răspunsul lor din 2020. Măcar să-mi fi comunicat - dom"le, nu-ți dăm! Nici n-am nevoie de altă explicație, de ce, cum, ce fel. Dar nu să mă tot țină cu să ne mai gândim.
R: Sau să vă fi spus ce trebuie corectat la dosar, poate ați pus prea multe variante?
L.C: Nu, că le-am trimis și rectificare. Le-am spus - casa are nevoie de atâția kilowati etc. cum ar fi fost normal să spun de prima dată. Dar nici după rectificare nu s-a schimbat nimic. M-am gândit, inițial, și că am pus prea mulți consumatori, dar am gândit în contextul în care e o firmă particulară și are interesul să fie consum să-mi ia banul. Dar nu...
Mai trebuie spus un lucru: chestia cu gratuitatea pentru aducerea țevii până la poartă a ținut foarte puțin, vreun an de zile, după aceea s-a revenit și trebuie iar cofinanțare. Deci dacă fac cerere din nou înseamnă cofinanțare - a mai precizat Lucian Crișan.
În vigoare, există un ordin ANRE care prevede racordarea gratuită a tuturor consumatorilor, în termen de 90 de zile de la obținerea autorizației de construcție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News