Pandemia a adus cu ea multe schimbări. Una dintre ele este reprezentată de tendința orășenilor de a se muta la sat.
Viața la sat în 2022 poate părea ceva de vis. Un orășean se gândește la relaxare, citit în natură, într-un hamac, soare cât e ziua de lungă, câmpuri verzi, mere din producție proprie, fără prea mare efort, legume cu gust, brânză proaspătă... și lista poate continua. Pentru cei mai mulți, satul înseamnă copilărie - acea copilărie în care totul părea atât de simplu.
Până recent, casele la sat, cu terenuri impresionante, aveau prețuri modice, cam cât o garsonieră în București. Dar prețurile au explodat în zona imobiliară, așa că mulți dintre cei care aveau case uitate prin satele României au început să găsească o oportunitate în dorința românilor de a se muta mai aproape de natură și mai departe de aglomeratul oraș. Astfel, și casele de la sat s-au scumpit. Unde mai pui că multe dintre ele sunt părăsite de ani buni și tot ce au - sau au avut - e un fir de electricitate pe care atârnă un bec.
Așadar, așa cum probabil deja ați anticipat, viața la sat înseamnă renovare, asigurarea de utilități (de multe ori presupune foraj, căutare de izvoare, verificarea apei - dacă este potabilă- și acesta este doar începutul). Și nici roșiile cu gust nu cresc singure în grădină, cum nici buruienile nu aduc a visul frumos al unui orășean mutat la sat. Și merele pot fi stricate, cu viermi, dacă nu sunt copacii îngrijiți la timp și stropiți. Iar acestea sunt doar detalii. Unde mai pui că ai nevoie de bani - poate ai investit și trăiești din asta, din acțiuni, dacă ești atât de norocos să fi făcut investiția ori investițiile câștigătoare, poate muncești remote 8 ore pe zi. La sat, află că munca nu se termină odată cu programul de lucru de la job, iar salariul ți-l vei investi, în primii ani chiar, în proprietatea ta. Pentru a avea tot ce-ți dorești de la viața la sat, ca-n viață, trebuie să muncești - nu va da norocul peste tine- și nu oricum, trebuie să știi ce faci. Poate te întrebi cum reușeau bunicii noștri. Ei știau, pentru că de mici au trăit în acea lume, au învățat agricultura așa cum ai învățat tu să te joci pe calculator.
Prin urmare, visul la sat poate fi desăvârșit doar dacă vei culege roadele. Dacă nu... nu!
Însă sunt și alte probleme la sat la care să fii atent când alegi să faci acest pas. Dincolo de terenurile inundabile, e vorba și de... vecini. Satul românesc nu mai e ce a fost, din păcate. Așadar, te-ai putea trezi cu cele mai ”alese mirosuri”: unii își vor depozita gunoiul de la animale la tine-n poartă - biodegradabil - alții vor asculta muzica la o boxă (cât ei de înaltă) cât e ziua de lungă - muzică aleasă - alții vor arde în butoaie tot ce nu le mai trebuie prin gospodărie - inclusiv plastice. 112 și Garda de Mediu te pot ajuta, desigur... pe moment doar! Însă în sat cel mai rău lucru pe care-l poți face este să... te pui rău cu vecinii: te va ști tot satul!
Așadar, când alegi să faci marele pas de a te muta la sat, gândește-te, cercetează, calculează, investighează. E o decizie importantă care-ți poate schimba viața în bine sau ți-o poate da peste cap... la fel de bine.
*informațiile sunt culese din experiențele orășenilor mutați la sat, din grupurile de pe rețelele sociale, acolo unde au mărturisit de ce probleme s-au lovit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu