O mărturie a unei lupte de o viață, autobiografia Goldei Meir, “Viața mea”, se dovedește a fi o carte necesară, care aduce mai multă claritate și completează un tablou istoric cu perspectiva unui prim-ministru care a luat decizii controversate ce au afectat viața a milioane de oameni și și-a asumat o imensă responsabilitate politică într-un context politic extrem de dificil.
Golda Meir a fost prima femeie din Israel și a treia femeie din lume care a ocupat funcția de prim-ministru, iar semnătura ei stă pe Declarația de Independență a țării. Este considerată astăzi „Doamna de Fier” a politicii israeliene. Șef de guvern timp de 5 ani, în 1974, în urma criticilor potrivit cărora Israelul a suferit pierderi mari în primele zile ale războiului de Yom Kipur din 1973, Golda Meir a demisionat. A publicat, în 1975, volumul ”Viața mea”, devenit imediat un bestseller.
Duminică, 24 septembrie, în ultima zi a festivalului Strada de C’Arte, Aula Bibliotecii Centrale Universitare București a găzduit, prin amabilitatea doamnei Mireille Rădoi, evenimentul de lansare a autobiografiei Goldei Meir, apărută recent la Editura Omnium, ediție îngrijită de prof. univ. dr. Mihai-Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru al României, fost ministru de externe, care semnează și prefața volumului “Viața mea”, sub traducerea lui Dan Doboș.
Evenimentul de lansare a avut loc la inițiativa și sub coordonarea Fundației Magna Cum Laude-Reut pentru Complexul Educațional Laude-Reut, alături de Ambasada Statului Israel la București, în prezența a numeroși diplomați de rang înalt, oficialități, profesori universitari, reprezentanți guvernamentali ai României, a unor figuri politice și culturale marcante, prieteni ai Statului Israel și a unui număr mare de elevi ai Liceului Laude-Reut, alături de părinți și profesorii lor.
Doamna Tova Ben Nun-Cherbis
Evenimentul a fost deschis de către președinta și fondatoarea Complexului Educațional Laude-Reut, doamna Tova Ben Nun-Cherbis, cu un discurs emoționant, în contextul în care ziua lansării acestei cărți este specială, cu încărcătură afectivă și totodată, cu o însemnătate istorică deosebită. Domnia sa a rememorat momentul pe care l-a trăit exact acum 50 de ani, când, în cea mai sfântă, sacră zi a poporului evreu, Ziua Iertării - Yom Kipur, în Israel a început cel mai greu război din istoria țării, cunoscut sub numele de „Războiul de Yom Kipur”, perioadă în care Golda Meir era prim-ministru.
„În sufletul multora din acea generație, acest război este încă prezent. Mă emoționez foarte tare să descriu cum s-a transformat ziua cea mai sfântă a poporului evreu într-o tragedie care a sfărâmat așa de multe vieți. Războiul de acum 50 de ani ne umbrește sufletul și astăzi și se întâmplă în fiecare an, de Yom Kipur să simțim foarte puternic, de fiecare dată, acest moment.”, a mărturisit doamna Tova Ben Nun-Cherbis.
În continuare, prof. univ. dr. Mihai-Răzvan Ungureanu, autor al prefeței volumului „Viața mea”, a oferit o perspectivă mai largă a contextului politic în care a fost declanșat acest război și a adus explicații valoroase, utile în înțelegerea „Războiului de Yom Kipur” prin ochii Goldei Meir, precum și o abordare echilibrată a propriului punct de vedere cu privire la decizii politice în vreme de război, greutatea responsabilității, când este vorba de milioane de vieți la mijloc. Despre Războiul de Yom Kipur, domnul profesor Ungureanu a specificat că a fost „apogeul unei perioade de tensiune politică și militară”.
Biblioteca Centrală Universitară - momentul lansării volumului "Viața mea"
Totodată, a conturat imaginea și ascensiunea omului politic Golda Meir, prin prisma etapelor importante din biografia ei:
„Golda Meir, primul ministru femeie al Israelului, a avut o viață foarte agitată și în mare măsură foarte spectaculoasă, un copil ce își urmează visul american, încercând să fugă de pogromul din Ucraina, urmează școala în Milwaukee, SUA, de unde pleacă mai departe mânată de idealuri sioniste în Palestina, și de aici începe carieră ei politică, o carieră ce o va duce în poziții importante în stat, ministru, deputat, ambasador, apoi șef de stat.”
„Golda a fost reprezentantul unei generații dispuse să transforme deșertul în pământ fertil, și această în condițiile în care liniște politică, țara nu avea”, a continuat domnia sa.
Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel la București
Apoi, invitații au avut deosebita onoare să se bucure de cuvintele Excelenței Sale, Ambasadorul Statului Israel la București, domnul Reuven Azar, prezent la eveniment alături de soția sa, Excelența Sa, doamna Rachel Azar. Domnul Ambasador Reuven Azar a oferit celor prezenți o veritabilă lecție de istorie: „Ne vom aminti de ea ca de un erou, ca de o persoană cu capacități remarcabile și unice și, de asemenea, ca de un lider într-un moment crucial și tragic în viața țării noastre.”
„România a fost la acel moment, sigura țară din blocul estic care a refuzat să rupă legăturile cu Israelul în timpul Războiului de 6 zile.” a precizat Excelența Sa, referindu-se la Războiul de 6 zile din 1967.
De asemenea, a intrat în dialog cu domnul Mihai-Răzvan Ungureanu și cu invitații din sală, răspunzând întrebărilor adresate de către elevii Laude-Reut și ale altor invitați, rezultând o dezbatere benefică, vie și interesantă pentru întreg auditoriul.
Paul Surugiu – Fuego, spectacol emoționant cu ocazia lansării volumului
La final, invitații au avut parte de o surpriză cu totul specială, reprezentația excepțională a artistului Paul Surugiu – Fuego, care a oferit un spectacol emoționant și neașteptat, cu un repertoriu compus din mai multe melodii din folclorul ebraic, alături de Imnul Statului Israel, toate cântate în limba ebraică.
Mulțumiri speciale domnului Călin Coșar, președinte al Camerei de Comerț româno-israeliene, editurii Omnium și domnului Stejărel Olaru, precum și companiei BRISK Group - pentru deschidere, generozitate și sprijinul lor valoros în realizarea acestui proiect.
Mulțumim pentru generozitate AQUA Carpatica si Alka Group”
La Berlinala 2023, a avut loc premiera mondială a filmului „Golda” în regia lui Guy Nattiv, unde Golda Meir este interpretată de Helen Mirren, laureată cu un Oscar în 2007 pentru rolul din „The Queen”.
Filmul concentrează pe războiul de Iom Kipur din octombrie 1973, când Israel a fost atacat de Egipt și Siria, iar armata israeliană a reușit să respingă atacurile însă după ce a suferit pierderi grave, inclusiv moartea a peste 2.500 de militari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu