Viaţa pe Marte, imposibilă la mai puţin de doi metri în subteran. Expunerea la radiaţii, de 750 ori mai mare decât pe Pământ

Fotografie de la murat esibatir, Pexels
Fotografie de la murat esibatir, Pexels

Căutarea vieţii pe Marte a devenit mult mai complicată, avertizează cercetătorii. Conform acestora, nimic nu poate trăi la suprafaţa planetei. 

Orice dovadă a aminoacizilor rămaşi în urmă din perioada în care Marte era locuibilă ar fi îngropată la cel puţin doi metri sub suprafaţa planetei, arată Science Alert. Mare nu are câmp magnetic, astfel că planeta roşie este expusă unei doze de radiaţii cosmice uriaşe faţă de Pământ. Iar radiaţia cosmică, în final, distruge aminoacizii. 

"Studiile noastre arată că aminoacizii de pe Marte sunt distruşi de radiaţii cosmice pe suprafaţa planetei într-un ritm mult mai rapid decât credeam noi iniţiaţ. Roverele de pe Marte au reuşit, până acum, să sape doar până la adâncimi de cel mult 5 cm. La astfel de adâncimi, aminoacizii sunt distruşi în doar 20 de milioane de ani. Dacă adăugăm la calcule şi percloratele şi apa, rata de distrugere creşte şi mai mult", a spus fizicianul Alexander Pavlov, de la Centrul Spaţial al NASA Goddard. 

Radiaţiile cosmice, probleme pentru exploratorii umani 

Tot din cauza acestor radiaţii, oamenii nu pot explora încă planeta Marte. Dacă pe Pământ oamenii sunt expuşi la doar 0,33 milisievertsi de radiaţii cosmice anual, pe Marte cantitatea ar fi uriaşă, de aproximativ 250 milisievertsi pe an. 

Aceste radiaţii care provin de la explozii solare sau chiar supernove pot trece prin piatră, şi pot ioniza şi distruge orice molecule organice. 

Descoperire neașteptată pe Marte. Ce a surprins roverul Perseverance

Roverul Perseverance a făcut o descoperire neașteptată în timp ce căuta semne de viață pe suprafața prăfuită și stâncoasă a craterului Jezero de pe Marte. Echipa NASA care se ocupă de rover a anunțat că a observat gunoaie provenite de la oameni pe suprafața planetei roșii, scrie Business Insider. Este vorba despre  o bucată din pătura termică folosită pentru a proteja roverul de temperaturile extreme pe care le-a experimentat în timpul aterizării.

"A fost o surpriză să găsim asta aici" având în vedere că robotul a coborât la aproximativ doi kilometri distanță, a scris echipa pe Twitter. "Această bucată a aterizat aici după sau a fost adusă de vânt?"

Acesta nu este singurul gunoi descoperit pe Marte.  În luna aprilie, elicopterul Ingenuity a surprins o imagine a gunoaielor spațiale create de om. Este vorba despre echipamentul care a ajutat la aterizarea elicopterului, dar și a roverului Perseverace. 

"Perseverance a avut cea mai bine documentată aterizare pe Marte din istorie, cu camere care au surprins tot, de la umflarea parașutei până la aterizare." a spus Ian Clark, un fost inginer de sisteme Perseverance, care conduce acum operațiunea de transportare a mostrelor de pe Marte pe Pământ la Laboratorul de Propulsie cu Reacție al NASA.

El a continuat: "Aceste imagini fie dovedesc încă o dată că sistemele noastre au funcționat așa cum credem noi că au funcționat, fie oferă noi informații de inginerie pe care le putem folosi. Și chiar dacă nu, imaginile sunt fenomenale".

Misiunea principală a roverul Perseverance este să vâneze semne ale vieții microbiene antice lângă locul său de aterizare, Jezero Crater, o veche deltă fluvială. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel