Vicecancelarul Germaniei: Livrările de tancuri către Ucraina ar putea transforma Occidentul într-o țintă rusă

Foto: Agerpres; Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei
Foto: Agerpres; Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei

Vicecancelarul Robert Habeck s-a răzgândit în privința cererilor de trimitere de tancuri în Ucraina, spunând că astfel de decizii ar trebui să fie aprobate de toate țările NATO.

Vicecancelarul german Robert Habeck a dat înapoi joi în ceea ce privește sprijinul pentru trimiterea de tancuri în Ucraina, pe fondul diviziunilor din cadrul partidelor de guvernământ din Berlin cu privire la cât de mult trebuie să se implice și îngrijorările legate de a deveni următoarea țintă a Rusiei, potrivit Politico.

Habeck, un membru al Verzilor, spusese cu doar două zile în urmă că ”orice ajută acum armata ucraineană trebuie să fie livrat rapid”, ca răspuns la cererile Kievului, care a solicitat ca Germania să trimită tancuri și artilerie.

Dar joi, la un miting electoral local din orașul Kiel, din nordul Germaniei, el a adoptat o poziție diferită, mai potrivită cu șeful său social-democrat, cancelarul Olaf Scholz.

În special, Habeck a menționat îngrijorarea aliaților NATO că livrările de tancuri moderne de la producătorii occidentali ar putea determina Rusia să-și extindă războiul în țările occidentale.

”Armele grele sunt sinonime cu tancuri și toate țările NATO au exclus până acum acest lucru pentru a nu deveni ele însele ținte”, a spus Habeck, care este și ministrul economiei și climatului al Germaniei, adăugând că ar trebui să revină NATO să decidă ”dacă schimbăm această linie convenită anterior sau nu.”

Scholz a ezitat să trimită arme grele în Ucraina, argumentând că Germania ar trebui mai întâi să ajungă la o linie comună cu aliații înainte de a accepta să trimită tancuri.

Dar această poziție nu a fost împărtășită între toți membrii partidelor coaliției de guvernare, compuse din social-democrații lui Scholz, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP).

Ministrul de Externe, Annalena Baerbock, un membru al Partidului Verzilor din care face parte și Habeck, a cerut săptămâna aceasta să livreze ”arme grele” Ucrainei, criticându-l în același timp pe Scholz și spunând că ”acum nu este momentul pentru scuze; acum este timpul pentru creativitate și pragmatism.”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și-a reiterat joi apelul ca Germania să furnizeze Ucrainei tancuri și alte arme grele pentru a ajuta Kievul să evite ofensiva rusă așteptată în estul țării. Ucraina plătește prețul pentru ezitarea lui Scholz ”cu vieți omenești”, a declarat Kuleba pentru postul public german ARD.

Scholz și-a apărat poziția într-un interviu acordat miercuri, spunând că guvernul său a pus Germania ”pe un curs decisiv” pentru a furniza Ucrainei arme defensive precum rachete antitanc și antiaeriene.

”Livrăm, am livrat și vom livra. Și ne coordonăm îndeaproape cu toți aliații noștri în ceea ce facem”, a declarat cancelarul Germaniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel