Guvernul ucrainean l-a demis pe viceministrul Apărării, pe fondul acuzațiilor care i-au fost aduse cu privire la achiziția de arme.
Citește și - Putin se declară deschis la negocieri, dar refuză să discute cu Zelenski
Guvernul de la Kiev a confirmat marţi demiterea ministrului adjunct al Apărării, Dmitro Klimenko, în contextul acuzaţiilor că nu se fac suficiente achiziţii de arme, a consemnat dpa.
Criticile s-au intensificat în Ucraina cu privire la echiparea inadecvată a armatei care luptă împotriva Rusiei, notează dpa. Într-o postare prefigurând decizia sa de a îl demite pe Klimenko, săptămâna trecută, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a transmis că "singurul criteriu pe care Ministerul Apărării îl plasează în faţa Agenţiei de achiziţii pentru apărare este de a asigura că linia frontului este echipată complet şi prompt cu toate armele necesare".
"Din păcate, în ultimele şase luni, în loc ca armata noastră să fie aprovizionată la timp cu muniţie, am asistat la jocuri politice, dezvăluiri de contracte şi scurgeri de informaţii", a subliniat ministrul.
De asemenea, Umerov a anunţat că o va demite pe şefa agenţiei de achiziţii militare, Marina Bezrukova. Totuşi, decizia îi revine consiliului de supervizare al agenţiei, iar ea refuză să plece. Ambasadorii ţărilor G7 la Kiev au solicitat încetarea disputei distructive cu privire la achiziții.
"Respectarea principiilor bunei guvernări şi recomandărilor NATO este importantă pentru a menţine încrederea publicului şi a partenerilor internaţionali", au notat ambasadorii într-o postare pe X.
În ce-l priveşte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat planuri de modernizare în continuare a forţelor armate ale ţării, în contextul în care Kievul intenţionează să accelereze dezvoltarea de brigăzi de luptă pentru a-şi întări capacităţile de apărare.
"Modernizarea sistemului forţelor armate nu are alternative", a declarat Zelenski în discursul său video de seară. În ultimele luni, Ucraina s-a confruntat cu o presiune crescândă pe frontul defensiv, menţionează dpa. Anul trecut, forţele ruse au ocupat 3.600 kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean. Totodată, sunt informaţii privind înmulţirea dezertărilor din forţele armate ucrainene, scrie Agerpres.
Vezi și - Polonia taie banii pentru ucraineni. Examinare de urgență în Guvern
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News