Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei, a declarat că durata războiului depinde de o simbioză între Kiev și Bruxelles, care poate fi accelerată prin declararea Ucrainei drept „țară candidată” la UE .
„Victoria necondiționată” a Ucrainei împotriva Rusiei trebuie să fie asociată cu acceptarea acesteia de către Uniunea Europeană ca nou membru al blocului, a declarat Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică.
„Este absolut clar, și este confirmat de noi și de liderii UE, că niciun viitor al Europei nu este posibil fără Ucraina”, a spus Stefanishyna. „Și niciun viitor al Ucrainei nu este posibil fără Europa”.
Victoria Ucrainei, a adăugat ea, ar reprezenta „victoria necondiționată a democrației și victoria necondiționată a acestor valori”.
„Există un consens larg, nu numai între liderii UE, ci și între partenerii transatlantici, inclusiv SUA, Canada și, în general, grupul G7, că, dacă acest război nu se încheie cu victoria necondiționată a Ucrainei... orice alt scenariu este inacceptabil”, a spus ea într-un interviu acordat publicației News Week.
„Pentru că acesta va fi un război fără sfârșit, un război epuizant pentru Ucraina și pentru țările europene, care ar provoca o mulțime de crize globale - precum crizele alimentare, precum crizele energetice - și care, practic, ar fi un răspuns pentru Putin că a acționat eficient și că acum poate viza orice alt capital”.
Stefanishina a mai susținut ca prin discursul lui Putin de Ziua Victoriei la Moscova, acesta „nu vorbea despre războiul cu Ucraina. El a declarat deja că acesta a fost un război împotriva NATO ”.
Kievul vrea să recupereze toate pământurile pe care le-a pierdut în fața Rusiei din 2014.
„Integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a spus Stefanishyna, „este linia de bază pentru orice alte discuții”. Întrebată dacă aceasta include anexarea Crimeei și ocuparea Donbasului, ea a răspuns: „Da, desigur”.
"Am arătat lumii întregi că Rusia... nu este ceea ce se reprezintă. Acum vedem capacitățile armatei ruse, vedem capacitățile conducerii ruse", a spus ea.
"Este la fel ca violența domestică. Nu trebuie să arătăm ca niște victime și rușii nu ar trebui să arate ca un agresor. Ar trebui să fim ca ofițerii de poliție care pedepsesc agresorul".
În prezent, Comisia Europeană analizează cererea de aderare a Ucrainei la UE și este de așteptat să își dea verdictul până la sfârșitul lunii iunie. Oficialii ucraineni sunt încrezători că Kievul va primi sprijinul Comisiei, chiar dacă sunt și îndoieli în rândul statelor membre care sunt reprezentate în Consiliul European.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna aceasta că Ucrainei ar putea dura zeci de ani pentru a adera la unire. Oficialii de la Kiev sunt mult mai ambițioși și văd viitoarea hotărâre a Comisiei ca o rampă de lansare pentru ceea ce speră că va fi o călătorie relativ rapidă către aderarea cu drepturi depline.
„Nu sărim peste niciuna dintre etapele care fac parte din acest proces, pur și simplu acționăm rapid”, a spus Stefanishyna.
„Obținerea statutului de candidat ne va permite să asigurăm responsabilitatea și trasabilitatea acestor resurse destinate reconstrucției Ucrainei și va permite statelor membre să ia un rol specific în această restaurare”, a spus Stefanishyna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News