icepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, va participa la sfârşitul lunii septembrie la funeraliile naţionale ale fostului premier japonez Shinzo Abe, care a fost asasinat în luna iulie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al acesteia, transmite joi AFP.
Ea va conduce delegaţia americană la înmormântarea programată pentru 27 septembrie. Funeraliile sunt deja criticate în Japonia din perspectiva cheltuielilor (12 milioane de euro), dar şi a bilanţului controversat al activităţii fostului lider nipon.
Vizita vicepreşedintei Kamala Harris 'va aduce un omagiu moştenirii primului ministru' japonez, se arată în comunicat. Kamala Harris se va deplasa în perioada 25 - 29 septembrie la Tokio, dar şi în capitala Coreei de Sud, Seul. În Japonia şi Coreea de Sud, vicepreşedinta Statelor Unite se va întâlni atât cu oficiali, cât şi cu reprezentanţi ai societăţii civile pentru a 'evidenţia soliditatea alianţei Statelor Unite' cu cele două ţări, precum şi 'angajamentul pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă'.
Această ultimă formulare este folosită sistematic de Washington pentru a evoca implicit dorinţa Statelor Unite de a contracara influenţa şi manevrele chineze în regiunea Asia-Pacific, notează Agerpres.
Partidul de guvernământ şi aliaţii săi au câştigat o 'super-majoritate' la alegerile senatoriale organizate în Japonia, la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, conform informaţiilor apărute luni în presa locală, transmite AFP.
Partidul de guvernământ şi aliaţii săi au câştigat o 'super-majoritate' la alegerile senatoriale organizate duminică în Japonia, la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, conform informaţiilor apărute luni în presa locală, transmite AFP. Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) din care făcea parte fostul premier asasinat, şi aliatul său Komeito şi-au consolidat poziţia câştigând peste 75 din cele 125 de mandate senatoriale aflate în joc.
Camera superioară are 248 de locuri, jumătate dintre acestea fiind reînnoite la fiecare trei ani. Dispunând de această majoritate confortabilă, guvernul poate schimba Constituţia pacifistă pentru a consolida rolul militar al ţării pe scena mondială, un obiectiv de lungă durată al lui Shinzo Abe. Recunoscându-şi înfrângerea, Kenta Izumi, liderul Partidului Constituţional Democrat de opoziţie, a spus că este clar că 'alegătorii nu au vrut să schimbe şi să ne încredinţeze guvernul', potrivit Kyodo News.
Prezenţa la vot a fost de 52%, conform datelor disponibile în această etapă. 'Cred că este important că alegerile s-au putut desfăşura în mod normal', a comentat premierul Fumio Kishida, adăugând că se va dedica principalelor priorităţi ale guvernului: pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia. Campania electorală a fost dominată de creşterea preţurilor şi de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură de la sfârşitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie în domeniu.
Victoria va consolida puterea premierului Fumio Kishida, care a susţinut o politică economică mai redistributivă denumită 'noul capitalism'
Într-o ţară deseori criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituţii şi în conducerea companiilor, un procent record de 33% femei s-au numărat printre cei 545 de candidaţi. Victoria de duminică va consolida puterea premierului Fumio Kishida, care a susţinut o politică economică mai redistributivă denumită 'noul capitalism'. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News