Vicepreședintele Camerei, PNL, atacă ”diplomația criminalității”. Aluzie la Duduianu-Vasilescu

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților, PNL, critică modul în care autoritățile acționează pentru combaterea criminalității și destructurarea grupărilor interlope. Pirtea susține că legile nu sunt suficient de clare și propune modificarea acestora.

”Dincolo de scuza “dialogului” unor reprezentanți ai statului cu interlopii, nu credeam că există o “diplomație a criminalității”, de care, iată, aflăm în aceste zile. Statul trebuie să fie puternic, nu doar să afirme că este așa. Statul nu cade la compromisuri cu răufăcătorii”, se arată în comunicatul lui Marilen Pirtea.

 

 

Iată comunicatul dat publicității de vicepreședintele Camerei Deputaților, Marilen Pirtea:

„Suntem, se pare, într-o perioadă a recrudescenței manifestărilor violente ale interlopilor, organizați în clanuri și bande. Consider că am o obligație importantă, o obligație față de cetățenii care respectă legile, aceea de a reveni și a atrage atenția asupra urgenței în adoptarea unor prevederi legale mai ferme, aplicabile cazurilor de agresiune și violență. Sunt acum de notorietate mai multe scandaluri publice recente, în care interlopi organizați au provocat dezordine socială, au atacat persoane nevinovate, au produs pagube, au determinat în comunități o stare de teroare și au declanșat stări de panică vecine cu teroarea de masă. E vorba de recentul scandal din noaptea de duminică spre luni, desfășurat în Calea Aradului din Timișoara, când mai mulți indivizi au blocat un autoturism în trafic, iar apoi l-au lovit cu parii și l-au bătut pe șofer. La fel, este vorba de recenta reglare de conturi cu săbii și cuțite de la Târgu Jiu, sau de violențele colective care au avut loc între cele două clanuri de interlopi din comuna Podari, satul Livezi, județul Dolj, ori de conflictul de stradă care a degenerat în violențe, care a avut loc în Glina, lângă București. Asistăm, din nou, la o escaladare fără precedent a violențelor în spațiul public sau privat, față de care forțele de poliție sau jandarmerie sunt nevoite să intervină cu cele mai brutale și dure metode. Cu toate că forțele de ordine sunt la datorie și aplanează conflictele, cât timp autorii violențelor nu își primesc pedepse aspre, direct proporționale cu pericolul social al violențelor create, intervențiile forțelor de poliție nu elimină sursa ilegalităților. Interlopilor nu le pasă de intervenția poliției și a celorlalte forțe de ordine, atât timp cât faptelor violențe și abuzurilor nu li se aplică pedepsele corective juste”, remarcă deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.    

„Mă preocupă aceste știri și vești îngrijorătoare, referitoare la înmulțirea răfuielilor între interlopi. Copiii noștri trebuie să trăiască într-o societate sigură, iar modelele lor e bine să fie cât mai puțin negative. Se pare că “talentele” negative ale societății sunt uneori tolerate din cauza incapacității de acțiune a autorităților, explicabilă prin existența unor omisiuni sau erori legislative. Observăm aici mai ales cazurile grave, în care magistrații întâlnesc articole de legi interpretabile, care determină o toleranță absurdă în raport cu faptele criminale. Nu de putine ori se întâmplă să observăm că autoritățile folosesc două sau chiar mai multe unități de măsură pentru judecarea acelorași situații, în lipsa unor legi riguroase, care ar trebui aplicate fără echivoc și ferm. Dincolo de scuza “dialogului” unor reprezentanți ai statului cu interlopii, nu credeam că există o “diplomație a criminalității”, de care, iată, aflăm în aceste zile. Statul trebuie să fie puternic, nu doar să afirme că este așa. Statul nu cade la compromisuri cu răufăcătorii. Statul trebuie să se bazeze pe instrumente eficiente pentru a aplica normele legale. Îndrăznesc să le reamintesc chiar și colegilor parlamentari că legile sunt generate pentru apărarea oamenilor cinstiți și a conduitelor civilizației și nu admit prea multe „virgule”, pentru interpretări aleatoare și pentru pedepse indulgente date infractorilor”, adaugă deputatul liberal.

„Nu avem dubii în privința măsurilor ce se cer aplicate pentru apărarea siguranței cetățeanului. Legea trebuie să fie clară și să pedepsească just ilegalitățile, cu promptitudine și fără excepții. Siguranța cetățenilor nu înseamnă doar rezolvarea rapidă a unui conflict deschis și stingerea violențelor, siguranța constă mai ales în sentimentul de protecție pe care cetățenii trebuie să-l aibă în spațiul public și privat, în orice perioadă a zilei și oriunde, din centrul capitalei până la frontieră. Siguranța cetățenilor se consolidează permanent prin încrederea pe care o acordăm autorităților, forțelor de ordine, tuturor instituțiilor publice, cărora noi toți le-am delegat rolul de apărătoare a integrității valorilor, bunurilor, drepturilor și libertăților noastre. Dacă interlopii își găsesc subterfugii pentru a nu le fi pedepsite violențele și ilegalitățile, dacă faptele lor rămân permanent mai presus de orice instanță morală și legală din această țară, efectul cel mai periculos ce se va produce va fi propagarea în societate a unei stări de panică generalizată. Nu ne dorim să asistăm la ascensiunea unor stereotipuri sociale de gândire prin care puterea controlului social (mecanisme ale justiției, acțiunea forțelor de ordine) este înlocuită de forța pumnului și amenințarea armelor ilegale, de barbaria needucată a violențelor și crimelor”, conchide deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel