Vara, ţânţarii dau năvală şi provoacă extrem de mult disconfort. Se pare, însă, că ei preferă persoane cu o anumită grupă de sânge şi fug de cei care au un viciu nociv.
Potrivit cercetărilor de până la ora actuală, ţânţarii ar fi mai atraşi de persoanele care au grupa sanguină zero. Pe lângă grupa de sânge, aceştia ar fi atraşi şi de mirosul corporal, dar şi de unele culori ale hainelor. . Potrivit unor studii, se pare că ţânţarii sunt atraşi de negru şi alte nuanţe închise. De asemenea, consumul de alcool poate fi atracţia perfectă pentru ţânţari, dintr-un motiv inexplicabil şi se pare că şi femeile însărcinate sunt deosebit de "interesante" pentru aceste insecte. Unele cercetări indică faptul că ţânţarilor nu le place mirosul de ţigări, astfel că fumătorii nu ar trebui să aibă probleme cu înţepăturile, scrie Rador.
Ţânţarii înţeapă deoarece au nevoie de sângele nostru pentru a-şi hrăni femelele şi a-şi depune ouăle. În general, doar femelele ţânţarilor se hrănesc cu sânge, în timp ce masculii se hrănesc în principal cu nectar de flori.
Când un ţânţar femelă înţeapă o persoană sau un animal, ea utilizează partea bucală în formă de ac pentru a penetra pielea şi a ajunge la vasele de sânge subiacente. În timpul înţepăturii, ţânţarul injectează şi un compus anticoagulant în sângele nostru, astfel încât să nu se coaguleze și să-i permită să sugă sângele mai ușor. Reacţia la înţepătură este adesea declanşată de acest compus chimic injectat.
În plus, ţânţarii pot fi atraşi de mirosul corpului nostru, de dioxidul de carbon pe care-l expirăm și de substanțele chimice pe care le eliminăm prin piele. Persoanele care au un miros corporal mai atrăgător pentru ţânţari pot fi mai susceptibile să fie înţepate în mod frecvent.
Este important să menționăm că ţânţarii pot fi purtători de boli periculoase, cum ar fi malaria, febra dengue, virusul Zika și virusul West Nile. Prin înţepătura lor, pot transmite aceste infecţii de la o persoană infectată la alta.
Pentru a evita înţepăturile de ţânţari, este recomandat să purtați haine care acoperă cât mai mult din piele, să aplicați repelent de ţânţari pe piele expusă și să evitați zonele infestate de ţânţari, în special în timpul serii și al nopţii când aceştia sunt mai activi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu