Victor Alistar, membru CSM, a vorbit despre importanța legilor justiției și progresele României în domeniul judiciar.
Victor Alistar, conferențiar universitar și membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit despre importanța legilor justiției și progresele în domeniul judiciar pe care România le-a avut în ultimii doi ani.
„La ce mare e nivelul de nemulțumire în societate, frustrări justificate și nejustificate, se merge pe principiul curat constituțional, dar umflați-l, adică hai să nu ne mai împiedicăm în lege, să-i umflăm pe chiaburi, pe răufăcători. Ăștia oricum fură, deci nu contează, nu e corectă decizia, dar știe el de ce face închisoare. A furat în alte ocazii și nu a fost prins“, a punctat Val Vâlcu.
„Aici este vorba despre războiul româno-român. Pe asta s-a bazat! Nu poți să pretinzi că ești într-un stat de drept dacă tu consideri că actul unui magistrat, care nu respectă deciziile Curții Constituționale în interpretarea și aplicarea Constituției României, nu e abatere“, a replicat Victor Alistar.
„Pe lângă asta cu Constituția, în general, domn’le, s-a făcut un abuz, i-a interceptat pe ăia ilegal, s-a dus peste ei, i-a luat hârtiile“, a replicat Val Vâlcu.
„S-au mai corectat. Lucrurile acestea s-au mai corectat și este meritul acestui plen, pentru că atât modificările din 2018, cât și rapoartele noastre, ale Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârile date au mai schimbat un pic din mânia asta proletară de a desconsidera garanțiile procesuale. Culoarele acelea despre care se vorbea sunt mult volatilizate, dar asta nu înseamnă că nu-i posibil să se reîntoarcă.
De aceea trebuie să fim foarte atenți la aceste legi, de aceea nu trebuie să zicem domn’le, ne-am înțeles între noi, le dăm drumul așa. Hai să nu ne mai uităm pe ele! Ba nu, pentru că ăsta e un act de responsabilitate. Iresponsabil este să mergi pe ideea că, dacă le-am dat noi sau au venit de la noi, nu ne mai uităm. Dacă o normă este prost făcută și are ca efect nenorocirea unor oameni, autorul moral este cel care nu a verificat calitatea legii sau efectele pe care le produce legea. De aceea Parlamentul cred că e dator să fie foarte, foarte atent!“, a punctat, la DC News, Victor Alistar.
Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, a vorbit despre propunerea potrivit căreia procurorii ar putea deveni automat avocați, după ieșirea la pensie, fără concurs.
„Ministrul Justiţiei a propus ca procurorii din cadrul Parchetului General şi din cadrul structurilor specializate, inclusiv cele teritoriale care au activat cinci ani, la ieşirea la pensie să intre în avocatură sau notariat fără examen sau concurs. O asemenea prevedere era doar pentru judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ori nu văd cum ar fi posibil. Şi, mai mult decât atât, spune "şi membrii CSM judecători şi procurori". Ceilalţi doi nu. Eu sunt avocat definitiv cu vechime mare în barou, cu drept de predare la ICCJ şi CCR de 16-17 ani. Nu am nevoie de o asemenea prevedere, dar de principiu... Adică, nişte chestiuni din astea de dezechilibru“, a spus Victor Alistar, la DCNews TV.
„Propunerea este să se adopte amendamentul în care rămâne doar pentru judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justitie și pentru membrii CMS“, a mai spus acesta (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News