EXCLUSIV  Victor Alistar, răspuns pentru Dana Gîrbovan: Iată de ce nu a reacționat CSM!

Dana Gîrbovan (UNJR)
Dana Gîrbovan (UNJR)

Victor Alistar, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile, a declarat, la Interviurile DC News, că, din cauza atitudinii unor membri, Consiliul își perde treptat funcția sa de organism care trebuie să curețe sistemul juridic de disfuncții.

Alistar analizează afirmația Danei Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, care a declarat că, deși foarte mulți judecători au dosare penale, CSM a ignorat situația. 

”Numărul mare de dosare penale cu magistrați indică o problemă sistemică deosebit de gravă, ce a fost în mod nepermis ignorată sau minimalizată atât de Procurorul General, cât și de foști sau actuali membri CSM” - a zis Dana Gîrbovan.

"Observația este absolut reală pentru că un număr mare de judecători se află sub o stare întreagă de presiuni, directe sau indirecte. A fi audiat într-un dosar despre care nu mai știi nimic timp de trei, patru ani este o formă de presiune. De ce nu a reacționat CSM-ul? Pentru că are o proastă înțelegere a principiului solidarității și vorbesc despre unii membri și nu aș vrea să generalizez. Există și această realitate și nu mă ascund să o spun. Solidaritatea trebuie să se manifeste pe valori și principii, nu pe acoperit disfuncții și probleme. O societate matură discută problemele, trage concluziile și corectează ca să fie sigură că ele nu se repetă. Nu există societate fără erori", a declarat Alistar la DC News. 

Cum ar trebui să fie un magistrat

Victor Alistar sesizează că mulți judecători nu pătrează pentru ei opiniile și simpatiile politice și se lansează în acțiuni civice care sunt de obicei partinitoare și incompatibile cu statutul unui magistrat. "Pe de altă parte, sunt alți membri în consiliu care consideră că orice discuție pe tema disfuncțiilor din sistem, și mai ales din faza de anchetă penală, e de natură a favoriza anumite grupuri politice sau a defavoriza pe celelalte și atunci se poziționează în funcție de propria simpatie, folosind sigur un limbaj elevat. Este o eroare pentru sănătatea sistemului. Văd scrisorile semnate cu miile. Se dezvoltă acum profilul magistratului militant social. Magistratul este prin natura sa un om chibzuit, care stă în rezervă și care nu acționează de maniera validării sau invalidării simpatiilor sau antipatiilor. El trebuie să aibă acea tărie de caracter. A băga totul sub preș și a evita să discutăm disfuncțiile este cred că la fel de grav ca disfuncțiile în sine, iar pentru cine are datoria să o facă cum este CSM-ul este absolut culpabil", a mai declarat membrul CSM.  

CSM-ul devine autocratic

Victor Alistar a povestit că a ajutat la crearea CSM-ului și că rolul său era altul decât ceea ce se prefigurează în viitorul apropiat. "Gândirea creării CSM-ului a fost ca acest organism să poată interveni să facă curat în sistem, să nu poată interveni legislativul sau executivul. Era o formă de autoguvernare. Dacă el nu face așa ceva, atunci există tendința de autocrație. Deja există tendința la unii care participă la discuțiile din Consiliu să încerce să schimbe democrația cu magistocrația. Nu, rolul magistratului este fundamental în societate și nu trebuie alterat, nu trebuie băgat în alte lucruri care nu îi sunt specifice", a mai spus Alistar. 

Vezi aici discuția cu Victor Alistar:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel