Lipsa unui rezultat la Consiliul European de la Bruxelles, din 22-23 noiembrie, nu a ameliorat deloc divergențele unei Uniuni care ar trebui să tindă spre reducerea decalajelor economice dintre țările ei. Europarlamentarul Victor Boștinaru a explicat pentru De Ce News că tensiunile politce și economice din UE vor persista pe fondul acestei neînțelegeri dintre țări. Mai mult, el anticipează că această instabilitate ar putea "pregăti Uniunea Europeană pentru sfârșit."
"Rezultatul reflectă poziția extrem de conservatoare și periculoasă a unui număr de state care doresc să impună ideea reducerilor bugetare având însă ca efect vulnerabilizare considerabilă a UE pe fond politic iar în mod imediat imposibilitatea UE de a ieși din criză datorită unui buget de subzistență. Această lipsă de decizie menține impredictibilitatea UE în asamblu și a eurozonei în special," spune europarlamentarul.
Dl. Boștinaru vorbește despre principalele instrumente de creștere ale UE - precum politica de coeziune sau creșterea locurilor de muncă - obiective ce par să fie neglijate sau să sufere altă abordare decât cea inițială. "Atât consiliul cât și statele membre au declarat repetat că ăsta este obiectivul UE: un buget mic și amputări majore în special în sectorul politicii de coeziune. Se vor produce tensiuni politice și economice atât de mari încât riscăm să ratăm complet pregătirea UE pentru acea uniune anunțată atât de frumos de dl Barroso, evoluție către modelul federal," declară social-democratul.
Reducerile bugetare, soluții anti-economice
Poziția adoptată de președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso - de a susține propunerea inițială privind tăierile de 75 de miliarde de euro, a președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy - este văzută de dl. Boștinaru drept "un joc periculos pentru poziția sa personală și pentru credibilitatea Comisie Europene." "Când uiți ce declari și vii într-o ipostază de susținător a lui van Rompuy, toată construcția este aruncată în aer. Această evoluție riscă să submineze grav și să pregătească UE pentru sfârșit," apreciază europarlamentarul.
"Am vorbit cu colegi de la PPE, de la socialiști și de la verzi, și toți sunt de acord că această obsesie pentru tăieri este mortală pentru proiectul european și este antieconomică pentru Germania. O dizolvare a eurozonei ar însemna pentru Germania un eșec nu doar politic. Economia germană depinde de doi factori: piața UE, unde exportă, și piața Chinei. Germania singură se va confrunta cu o problemă fără soluție, prea mică în raport cu China," conchide Victor Boștinaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu