Victor Chirilă este noul ambasador al Republicii Moldova în România

Republica Moldova a decis numirea unui nou ambasador în România în persoana lui Victor Chirilă.

Decretul privind numirea lui Victor Chirilă în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, comunică moldopres.md.

Potrivit documentului, în temeiul art. 86 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova şi al art. 10 alin. (6) din Legea cu privire la serviciul diplomatic, Preşedintele Republicii Moldova decretează: Victor Chirilă se numeşte în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România.

Prezentul decret intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

Victor Chirilă are  50 de ani, cu studii de masterat în politici europene la Universitatea Edinburgh şi un alt masterat în relații internaționale la Școala Naționala de Studii Politice și Administrative din România. De asemenea, este licenţiat în istorie al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1990-1994). 

Din decembrie 2020 şi până în prezent a deţinut funcţia de director executiv al Asociaţiei pentru Politica Externă. În perioada decembrie 2016 - decembrie 2019 a fost preşedinte al Asociaţiei. 

Vezi și: Criza gazului: Republica Moldova şi Rusia au prelungit contractul cu cinci ani



A exercitat funcţia de consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii și pe cea de consilier pentru politica externă al prim-ministrului Republicii Moldova (2011-2012), fiind și șef de direcție în ministerul afacerilor externe de la Chișinău.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel