Europarlamentarul PSD Victor Negrescu acuză Guvernul României că a luat măsuri care au permis încălcarea drepturilor muncitorilor sezonieri.
Rezoluţia comună a Parlamentului European confirmă faptul că au fost încălcate drepturile sociale ale lucrătorilor sezonieri, aşa cum au arătat în repetate rânduri în ultimele luni social-democraţii, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu azi în plenul Parlamentului European de la Bruxelles. Acesta a subliniat faptul că Uniunea Europeană trebuie să protejeze muncitorii sezonieri şi să intervină atunci când drepturile sociale ale acestora sunt încălcate, aşa cum s-a întâmplat recent în cazul lucrătorilor români ca urmare a unor măsuri luate de Guvernul României care au împiedicat aplicarea legislaţiei europene.
"Rezoluţia preia soluţiile incluse în mesajele noastre repetate către instituţiile europene şi naţionale, soluţii susţinute de cei peste 50.000 de români care au semnat - până acum - petiţia iniţiată de noi (Partidul Social Democrat şi PES activists România) în ţară", a arătat Victor Negrescu, atrăgând atenţia însă că această iniţiativă nu este suficientă pentru rezolvarea problemei: "Lucrătorii români care au ieşit în stradă, cei care au apelat la instanţă, sau sutele de lucrători urcaţi haotic în avioane şi autocare au aşteptări mari. Se confirmă mesajele transmise de noi, social-democraţii, privind existenţa unor grave probleme şi încălcări ale legislaţiei europene în materie de muncă şi drepturi sociale".
"Uniunea Europeană trebuie să protejeze toţi lucrătorii şi să intervină atunci când drepturile sociale au fost încălcate, aşa cum s-a întâmplat în cazul lucrătorilor români", a adăugat eurodeputatul social democrat, care a reiterat faptul că Delegaţia Partidului Social Democrat din Parlamentul European a întreprins demersuri repetate pentru rezolvarea situaţiei lucrătorilor români, conform Agerpres.
Rezoluţia dezbătută azi în forul european solicită Comisiei Europene şi statelor membre să ia măsuri pentru ca lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri să beneficieze de protecţie adecvată împotriva COVID-19, să fie informaţi cu privire la riscuri şi la măsurile de precauţie care trebuie luate, într-o limbă pe care o înţeleg, să aibă condiţii sigure de transport şi condiţii decente de locuit, care să permită distanţarea socială la locul de muncă şi la locul de cazare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu