Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a vorbit despre propunerea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european în persoana sa.
Premierul a declarat, joi, că l-a propus, la Bruxelles, pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României.
"În primul rând, așa cum ați remarcat și in intervenția domnului premier Marcel Ciolacu, dânsul a spus că aceasta este propunerea pe care domnia sa a făcut-o, însă în cursul săptămânii următoare înțeleg că vor exista discuții atât cu partenerii noștri din coaliție, cât și cu președintele României, pentru că, așa cum a menționat și domnia sa, vorbim de o comunicare instituțională. În contextul acesta, trebuie să așteptăm săptămâna viitoare pentru a vedea o propunere oficială în acest sens. Sunt mai multe nume vehiculate. Da, al meu este numele vehiculat cel mai des.
Am văzut că, de principiu, lumea cunoaște activitatea mea la nivel european, apreciază faptul că sunt vicepreședinte al Parlamentului European și am obținut un număr important de voturi, că sunt negociatorul-șef al legislativului european privind bugetul Uniunii Europene și, în consecință, da, mă bucur să văd că numele meu este menționat, însă așteptăm săptămâna viitoare pentru o propunere formală, pentru că e normal, așa cum s-a spus, va exista acest dialog între partenerii de guvernare", a spus Victor Negrescu, la Digi 24.
Întrebat dacă a discutat cu președintele României după ce a fost nominalizat de către premier în funcție, acesta a spus: "Nu am discutat cu președintele României. Procedura, cum știți și dumneavoastră, conform legi este clară. Premierul României este cel care face propunerea. Eu mereu sunt dispus la dialog cu absolut oricine, însă premierul României este cel care conduce aceste negocieri și care va lua decizia finală și cred că nu ar fi normal pentru mine să intervin în ceea ce știe prim-ministru al României să facă în acest sens."
"În ultimele șase luni, au fost menționate foarte multe nume. Numele meu a fost cel mai evocat în ultimele trei săptămâni și în sensul acesta da, mă bucură, dar cu siguranță decizia va fi luată săptămâna viitoare. Cum spuneam, probabil că activitatea mea la nivel european și această funcție importantă de vicepreședinte la legislativul european îmi oferă anumite argumente suplimentare pentru a deveni comisarul european al României. Însă sunt prudent, aștept, mă bucur că și de la Bruxelles feedback-ul a fost unul pozitiv, în sensul în care lumea mă cunoaște, știe activitatea mea și cred că ar fi o propunere care ar putea să fie primită pozitiv la Bruxelles. Însă premierul este cel care va lua decizia în cursul săptămânii viitoare", a spus Victor Negrescu.
"Noi ne-am uitat foarte atent la ce a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - a spus că viitoarea Comisiei Europene va fi o comisie axată pe investiții. În sensul acesta, automat zona economică este o zonă prioritară pentru viitorul executiv european. De aceea vrem să avem un comisar care are influență pe acest palier economic, pentru că trebuie să fim acolo unde este și interes din partea Comisiei Europene.
Sunt mai multe portofolii ca gestionează aspectele economice și trebuie să spun că arhitectura viitoarei Comisii Europene va arăta mult diferit față de ce avem în prezent. Avem comisari dedicați zonei de buget, avem mai mulți comisari pentru zona de piață internă sau pentru sectoarele economice. Avem un comisar dedicat zonei de concurență. Înțeleg că există disponibilitate în acest sens, însă la finalul zilei toate lucrurile vor fi decise de președinta Comisiei Europene, doar după data de 30 august.
Adică nu avem în prezent țări care să știe efectiv ce portofoliu vor deține, pentru că, în continuare, președinta Comisiei Europene doar a revenit din concediu și poarte negocieri cu statele membre în această privință", a punctat Victor Negrescu.
"Poate fi relevant pentru țara noastră"
În ceea ce privește faptul că, pe masa Comisiei Europene, în dreptul României se aflau portofoliile pentru Extindere sau Economie, acesta a mai spus: "Nu cred că e o competiție între cele două. Singurul aspect care trebuie subliniat este în privința extinderii. Marea problemă este că acest portofoliu a fost deținut în ultimii 5 ani de un comisar nominalizat de Ungaria și, date fiind tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles, acest portofoliu a pierdut din atribuții, din responsabilități și nu mai este atât de relevant cum era odinioară.
Dacă acel portofoliu (n.r. de extindere) va fi dotat cu mai multe atribuții cum era în trecut, inclusiv economice, poate fi un portofoliu relevant pentru țara noastră, pentru că suntem al șaselea stat ca pondere și important este să fim reprezentați adecvat la nivelul Comisiei Europene."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News