Eurodeputatul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat cu privire la bugetul european, a atras atenția în plenul Parlamentului European asupra faptului că bugetul actual face ca Uniunea Europeană să fie irelevantă și fragilă în fața competitorilor săi în contextul războiului din Ucraina și al crizei din Orientul Mijlociu.
Acesta solicită accelerarea negocierilor privind revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii Europene astfel încât, începând de anul viitor, să fie alocate fonduri europene suplimentare pentru actualele provocări.
“Parlamentul European, în special social-democrații din această instituție, afirmă în mod clar că avem nevoie de o revizuire urgentă a cadrului financiar multianual. Uniunea Europeană are nevoie de un buget care poate oferi răspunsuri adecvate la nevoile și provocările actuale, pregătindu-ne în același timp pentru viitor.
Avem nevoie de un buget care să protejeze cetățenii UE, să ne permită să facem față concurenței globale din partea țărilor nedemocratice, să câștigăm războiul din Ucraina și provocările din Orientul Mijlociu, să menținem pacea mondială, să combatem terorismul și discursul instigator la ură și să ne protejăm modul de viață.
Aceasta nu este doar o declarație! Cu doar 1 % din bugetele noastre naționale combinate, Uniunea Europeană, inclusiv statele noastre membre, va deveni irelevantă, fragilă în fața Federației Ruse, incapabilă să facă față impactului inflației și al războiului, să realizeze o tranziție digitală și ecologică echitabilă sau să crească nivelul de trai al cetățenilor noștri.
Social-democrații din Parlamentul European nu au de gând să accepte mărunțișuri de la Consiliu și vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a face presiuni pentru un buget orientat către cetățeni”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Reprezentantul României în legislativul european a subliniat faptul că în propunerea Parlamentului European privind bugetul UE au fost incluse mai multe propuneri făcute de social-democrați printre care, de interes pentru România, se pot enumera alocarea de fonduri pentru aderarea la spațiul Schengen, dezvoltarea mecanismului de protecție împotriva dezastrelor, sprijinirea tinerilor fermieri și a grupurilor vulnerabile, susținerea Republicii Moldova și asistență pentru programele de finanțare pentru România legate de sectorul transportului pe Dunăre sau din regiunile de frontieră cu Ucraina.
“De aceea, am solicitat mai multe fonduri pentru politicile cheie în domeniul sănătății și educației, pentru mecanismul de protecție civilă, esențial în gestionarea dezastrelor, pentru agricultură și energie, pentru a menține prețurile la un nivel scăzut, pentru a ajuta tinerii fermieri și a proteja consumatorii vulnerabili, pentru acțiunile noastre internaționale, în special în Republica Moldova sau Ucraina, sau pentru protecția frontierelor și extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.
De asemenea, am fost clari în a spune că trebuie să minimizăm impactul inflației asupra programelor UE, în special asupra proiectelor noastre Erasmus pentru tineret și educație. Din păcate, Europa plătește mai mult pentru ratele dobânzilor la bănci decât pentru programul nostru emblematic.
Contrar a ceea ce ar spune populiștii, Parlamentul nu solicită mai mulți bani, ci fonduri suficiente pentru ceea ce statele membre și Comisia au promis deja, fără a ne consulta măcar. Statele membre au primit deja o reducere de 22% din contribuția lor la bugetul UE datorită succesului resurselor proprii europene.
Ceea ce afirmăm este că pentru 2024 avem nevoie de un buget care să aducă speranță în Europa și să convingă cetățenii noștri că alegerile europene le pot oferi posibilitatea de a construi o Uniune Europeană unită și mai bună!” a concluzionat eurodeputatul PSD, Victor Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News