Europarlamentarul Victor Negrescu a adresat o scrisoare în limba franceză președintelui Emmanuel Macron prin care solicită susținerea aderării României la spațiul Schengen, în contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului UE și a prezentării priorităților sale în fața Parlamentului European.
Sub denumirea #RomâniiMerităÎnSchengen, demersul relansează campania inițiată de PES activists România, #RomâniaCereSchengen, care, cu ajutorul a peste 50.000 de semnatari, a condus la o rezoluție a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.
Domnule Președinte,
Domnule Ministru,
Franța, în calitatea sa de țară care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, va juca un rol important și influent în dezvoltarea agendei europene pentru lunile următoare. În acest context, așa cum ați afirmat în mod clar în discursurile dumneavoastră, Franța intenționează să revitalizeze Uniunea Europeană propunând inițiative care ne vor permite să adaptăm construcția noastră comună la schimbările care marchează în prezent societatea.
Printre subiectele de interes pentru cetățenii noștri, evidențiate la scară largă în dezbaterile organizate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei și a platformei sale online, se numără mobilitatea europeană pentru cetățeni și întreprinderi. Nu putem vorbi de o Europă completă sau de o Uniune Europeană cu adevărat integrată și coerentă fără această componentă. În ciuda acestei realități, dreptul la o adevărată mobilitate europeană este interzis de câțiva ani cetățenilor României și Bulgariei, chiar dacă cele două țări îndeplinesc toate criteriile legate de apartenența la spațiul Schengen.
Acest lucru nu numai că alimentează curentele anti-europene, ci provoacă pierderea sentimentului de apartenență la o Uniune comună și la un spațiu al statului de drept, în care toți cetățenii se simt egali. Situația este cu atât mai dificilă cu cât, recent, am asistat la aderarea la spațiul Schengen a unei țări care a devenit de curând membră a Uniunii Europene și care recent a îndeplinit criteriile de aderare.
Ca cetățean român care a trăit și în Franța, ca european convins, dar și ca europarlamentar, nu vă puteți imagina ce sentiment îmi provoacă faptul că suntem tratați altfel decât ceilalți cetățeni europeni, fără niciun argument, mai ales când vine vorba de a trece granița către o altă țară europeană, așa cum facem în fiecare lună pentru a veni la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Impresia este că suntem cetățeni europeni de rang secund.
În acest context, trebuie să acționăm rapid pentru a salva sentimentul pro-european care încă supraviețuiește în România, într-o regiune în care iliberalismul câștigă teren. Franța, după cum știm, a jucat un rol esențial în istoria țării mele și în aderarea României la Uniunea Europeană. Nu trebuie să renunțe astăzi la acest rol și trebuie să se implice în realizarea aderării României la spațiul Schengen.
În calitatea mea precedentă de ministru al Afacerilor Europene al României, am avut ocazia și am insistat, în repetate rânduri, asupra acestui subiect, iar astăzi ne este clar că celelalte țări așteaptă să avem sprijinul Franței pentru această aderare. Prin urmare, voi contacta din nou toate guvernele țărilor membre și voi cere oficial un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, dar, înainte de toate, mă bazez pe sprijinul dumneavoastră direct și pe implicarea Franței, ca țară care deține președinția
Consiliului Uniunii Europene, pentru aderarea României la spațiul Schengen, astfel încât sădezvoltăm împreună această construcție comună.
În speranța că demersul meu va primi susținerea din partea dumneavoastră, vă rog să primiți domnulePreședinte, domnule Ministru, expresia înaltei mele considerații pentru eforturile dumneavoastră șimunca depusă pentru dezvoltarea Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News