Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a atras atenția în plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterii dedicate sănătății mintale, asupra creșterii alarmante a problemelor de această natură la nivel european ca urmare a pandemiei.
În cadrul dezbaterii dedicate sănătății mintale organizate în plenul legislativului european, europarlamentarul Victor Negrescu a atras atenția asupra creșterii alarmante a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor și a susținut nevoia unor măsuri comune la nivel european.
„Problematica sănătății mintale a fost considerată prea mult timp un subiect tabu, deși milioane de persoane se confruntă cu astfel de situații. Izolarea generată de pandemie, trecerea la o dimensiune digitală și multiplele crize pe care le traversăm au accentuat multe dintre aceste tendințe.
Absența unor măsuri reale de prevenție și lipsa unei alfabetizări digitale au condus la noi probleme, pentru care trebuie să găsim răspunsuri adecvate. Dependența de digital, bullying-ul online, știrile false, burnout-ul, telemunca nenormată și violența în mediul digital sunt doar câteva din aceste noi aspecte”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.
Aspectele menționate de europarlamentarul român au fost reiterate și de către comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, care a întărit necesitatea unei abordări comune europene cu privire la această problematică.
„Mai mult de 18 milioane de europeni suferă de pe urma problemelor de sănătate mintală. Trebuie să avem grijă de ei. Dezbaterea ne arată că există o disponibilitate de a aborda acest fapt și la nivel european și cred că avem o obligație, mai ales la nivel companiilor și la nivelul angajatorilor, să protejăm sănătatea angajaților, atât cea fizică, cât și cea mintală”, a explicat comisarul european.
În contextul în care, din cauza pandemiei de COVID-19 și a crizelor actuale, numărul tinerilor care se confruntă cu dificultăți se află în continuă creștere, eurodeputatul Victor Negrescu a inițiat un proiect pilot pentru dezvoltarea unei rețele de consilieri școlari, cu scopul de a asigura asistență tinerilor și familiilor acestora.
“Cel mai grav lucru este că tot mai mulți tineri și copii se confruntă cu astfel de dificultăți, unii ajungând chiar să își ia viața. În rândul tinerilor din România, sinuciderea este a doua principală cauză de mortalitate, iar aproximativ 10% dintre aceștia se confruntă cu depresie ca urmare a pandemiei.
În acest sens, am propus un proiect pilot pentru dezvoltarea rețelei de consilieri școlari și psihologici în unitățile de învățământ și dezvoltarea unor programe menite să asigure o asistență integrată tinerilor și familiilor lor.
Avem nevoie de soluții și trebuie să găsim un echilibru la nivel european pentru a face față acestei situații”, a completat vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport, europarlamentarul Victor Negrescu.
Proiectul pilot pentru dezvoltarea rețelei de consilieri școlari și psihologici în unitățile de învățământ este una dintre numeroasele inițiative pilot susținute de eurodeputatul Victor Negrescu, care a reușit până în prezent să genereze proiecte în valoare totală de peste 60 de milioane de euro în domenii precum educația, IMM-urile sau sectorul inovației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu