Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a solicitat în plenul Parlamentului European un buget european pentru anul viitor și un răspuns comun care să protejeze populația împotriva efectelor pandemiei și războiului din Ucraina.
În cadrul dezbaterii privind bugetul european pentru 2023, reprezentantul României care ocupă și funcția de raportor alternativ, a propus o serie de măsuri care să protejeze cetățenii împotriva creșterii prețurilor la energie și la alimente, să finanțeze sectoarele afectate, în mod special turismul și agricultura, și crearea de noi companii, să sprijine și programele din domeniul inovației, educației, sănătății sau culturii.
“În această situație dificilă ne trebuie un buget european excepțional care să protejeze, cu adevărat, populația. Fiecare euro pe care îl punem împreună în coșul comun european trebuie să reducă impactul pandemiei și al războiului din Ucraina.
De aceea, grupul nostru politic a solicitat ca bugetul european pentru anul viitor să protejeze cetățenii împotriva creșterii prețurilor la energie și la alimente, să finanțeze sectoarele afectate, în mod special turismul și agricultura, și crearea de noi companii, să sprijine programele din domeniul inovației, educației, sănătății sau culturii.
În acest sens, am integrat în poziția comună a Parlamentului European următoarele propuneri:
· un sprijin suplimentar pentru statele membre aflate la frontieră cu Ucraina, dar și pentru Republica Moldova
· implementarea unui program comun pentru sprijinirea seniorilor
· dezvoltarea corpului medical european pentru situații de urgență
· crearea unui mecanism de compensare pentru efectele războiului pentru a putea aplica inclusiv noi sancțiuni împotriva Federației Ruse
· decontarea din programele europene a investițiilor pentru refugiații ucraineni pentru a le permite accesul la educație, sănătate și servicii sociale
· finanțarea unor investiții în domeniul energiei pentru a reduce dependența față de Federația Rusă.
Acestor aspecte li se adaugă nevoia de a asigura resurse adecvate pentru protecția populației în situații de urgență și pentru acțiunea umanitară internațională, conservându-ne valorile democratice care ne definesc” a declarat europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.
Eurodeputatul român a solicitat un răspuns comun și măsuri mai eficiente și rapide pentru a face acestor provocări, având în vedere faptul că trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a ajuta statele aflate la frontieră cu Ucraina.
“Este nevoie de noi resurse pentru a face față acestor provocări, inclusiv prin flexibilizarea programelor existente și extinderea perioadelor de implementare. Nu este suficient doar să facem transferuri din resursele existente.
Oamenii așteaptă de la noi să alocăm resursele bugetare acolo unde este nevoie și ca acestea să producă rapid rezultate. Invităm Comisia Europeană și Consiliul să accelereze răspunsul comun la actualele provocări asigurându-se că fondurile ajung mai rapid acolo unde este nevoie.”
Parlamentul European a votat astăzi, în plenul de la Strasbourg, prioritățile sale pentru bugetul pe anul 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News