Intreg taraboiul dintre Uniunea Europeana si Cipru, dincolo de faptul ca a starnit spiritele eurosceptice sau anti-comunitare, creeaza o formidabila oportunitate pentru un stat ca Romania. De care Guvernul Ponta ar trebui sa profite in mare viteza si fara nici cea mai mica ezitare. Romania poate atrage, in viitorul apropiat, uriase fonduri financiare. Printr-un simplu act normativ. Care in spate, insa, trebuie sa se bucure de o puternica sustinere politica.
Asupra Ciprului s-au facut si se vor mai face presiuni fantastice. Chiar daca, pentru moment, Uniunea Europeana lasa impresia ca a cedat iar Parlamentul acestui stat a hotarat sa nu se atinga de banii depusi in banci. Care sunt ai oamenilor si ai societatilor comerciale. Despre ce este, pana la urma, vorba? Despre un santaj al Uniunii Europene impotriva unui stat aflat in dificultate si despre o masura aberanta solicitata Ciprului. Aceea de a impozita cu 10 la suta toti banii depusi de diverse entitati in bancile din insula si cu mai putine procente, atunci cand este vorba de banii populatiei. Si asta din simplul motiv ca Ciprul trece prin dificultati financiare, generate de faptul ca bancile de aici au cumparat in nestire eurobonduri emise de Grecia si solicita ajutor din partea UE. Este firesc ca oamenii au iesit pe strazi iar investitorii au inceput sa faca presiuni internationale pentru revenirea la o situatie normala.
Dar dincolo de ceea ce se intampla strict in Cipru, este clar ca acest stat s-a vulnerabilizat. Si nu va mai prezenta suficienta incredere pentru investitori. Pentru ca, dincolo de faptul ca depunerile lor si operatiunile lor financiare sunt, in ultima vreme, la vedere, nemaifiind asigurat secretul bancar, iata ca nici banii in sine s-au dovedit a nu mai fi siguri. Aceasta este substanta oportunitatii de care ar putea beneficia Romania.
Spre deosebire de Cipru, Romania este relativ stabila sub aspect economic. Chiar daca a fost rau ca regimul Traian Basescu, peste capul Parlamentului si populatiei, a incheiat acorduri cu Fondul Monetar International si a cheltuit, in mod iresponsabil, o mare parte din banii imprumutati, relatia cu aceasta institutie internationala financiara asigura un grad de credibilitate asupra echilibrului financiar al Romaniei. Aceasta situatie ne permite sa adoptam o masura exceptionala. Si anume, printr-un act normativ, sa oferim suficiente garantii investitorilor straini pentru ca acestia sa-si mute banii in bancile romanesti.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News