Victor Ponta: Avem discuții avansate cu un investitor pentru un proiect de miliarde de euro, la Tarnița. Care e strategia energetică a Guvernului-Interviu DeCe News

Prim-ministrul Victor Ponta a vizitat, săptămâna trecută, platfoma Petrom din Marea Neagră. În contextul discuțiilor legate de explorarea gazelor de șist, Hidroelectrica, Roșia Montană sau proiecte gen Nabucco,  DeCe News a solicitat premierului un interviu despre strategia națională în energie și mediu. Iată răspunsurile prim-ministrului Victor Ponta. Intertitlurile aparțin redacției.
Privatizarea Petrom, o decizie corectă
 
-Ce v-a impresionat pe platforma marină Petrom?
-Este un proiect impresionant în sine. În următorii ani, Petrom va investi aproximativ 300 de milioane de euro în această zonă. Și asta, dincolo de proiectele comune derulate cu Exxon și Romgaz. Sunt investiții care aduc noi locuri de muncă, bani la buget și dezvoltarea sectorului energetic. România are șansa extraordinară de a deveni actor regional important pe piața de energie și de a deveni independentă energetic. Depinde de noi sa valorificăm această șansă.
Să nu uităm că avem o tradiție în zona hidrocarburilor și trebuie să fim mai mândri de asta. Exploatăm hidrocarburi de peste 150 de ani. Din Marea Neagră, România exploatează petrol și gaze de peste 38 de ani. Avem școală, tradiție și specialiști de renume internațional.
-PD/Băsescu au atacat privatizarea Petrom. Până la urmă a fost bună sau nu privatizarea? A fost corectă?
-Această privatizare a fost aprobată prin vot de Parlamentul României. Este o privatizare asumată de aproape întreaga clasă politică. Iar efectele, în timp, sunt pozitive. Nu aș vrea să se uite vreodată ce gaură neagră era Petrom înainte de privatizare. Astăzi, Petrom este cel mai important contributor la bugetul de stat. Este o diferență care arată, cu date, că această privatizare a fost o decizie corectă, dincolo de retorica politică.

Locuri de muncă se vor crea rapid, dacă etapele sunt parcurse repede

-Când se vor simți la nivel de populație (dar și în PIB) investițiile de la Roșia Montană, din Marea Neagră sau gazele de șist, dacă ar primi autorizație în acest an? Se vorbește despre zeci de ani în care vor ajunge în faza de producție investițiile Petrom în Marea Neagră.
-Nu vor trece zeci de ani pentru a vedea la modul concret efectele investițiilor din Marea Neagră. Efectele se vor vedea mult mai rapid, dacă etapele sunt parcurse rapid. Primul efect ține de locurile de muncă pe care le creăm pentru primii pași ai unor astfel de proiecte.
Fiecare dintre aceste proiecte trebuie să fie discutate individual, deoarece în cazul fiecăruia există evaluări individuale, criterii specifice, condiții diferite. Ele nu pot fi tratate la pachet, și nici nu vor fi. Vreau să precizez însă ceva - nu facem niciun proiect fără a fi siguri că se respectă standarde serioase de mediu - cele mai înalte standarde disponibile în Uniunea Europeană. Asta este diferența dintre noi și cei de până acum. Vă dau un exemplu: gazele de șist. Anul trecut am cerut moratoriu pentru a aștepta studiile europene. Și nu am avansat nici un pas până când acestea nu au apărut. Iar acum, deși se dau avize pentru prospecțiuni, nu vom trece la exploatări până când nu vom fi siguri că tehnologiile nu afectează mediul. Acest lucru va fi valabil la orice proiect.
Nu ne-am schimbat poziția - USL cere și va impune standarde de mediu și beneficii mai mari pentru statul roman. Și sigur le vom obține. Pentru ca, până la urmă, vrem ca economia să beneficieze de resursele pe care statul român le are, iar în deciziile care se iau trebuie cântărite toate variabilele.

Scopul strategiei naționale-reducerea prețului la energie

 
-Ce garanții au cei care s-au opus acestor investiții (Roșia, gaze de șist) în epoca Băsescu, că acum vor fi respectate condițiile de mediu, că vor fi afaceri în favoarea românilor, nu doar a companiilor respective?
-Noi suntem cei care am impus aceste condiții de mediu. Și nu facem nici un pas până când nu ne asigurăm că ele sunt respectate. Revin cu exemplul despre gazele de șist - avizele pentru prospecțiuni s-au dat doar după ce toată lumea s-a asigurat că tehnologia folosită pentru explorare este cea convențională, folosită în România de peste 100 de ani.
Ca unul care s-a luptat pentru a aduce acest criteriu de mediu în discuție, credeți-mă că nu aș face nimic să afecteze starea mediului și starea de sănătate a celor care locuiesc în comunitățile din zonele vizate. Dacă standardele de mediu nu ar fi respectate, dacă avantajele economice nu ar fi pe măsură, dacă nu ar exista transparență, niciodată Guvernul pe care îl conduc nu ar putea permite demararea acestor proiecte.
-Care sunt direcțiile strategice în zona energetică? De la lupta cu băieții deștepți, se va trece la proiecte transnaționale, gen Nabucco?
-Strategia României în domeniul energiei vrea sa valorifice diversitatea de oportunități pe care le avem - suntem într-o situație privilegiată, pentru că putem exploata foarte multe tipuri de resurse energetice în același timp.
Putem deveni exportator de energie, putem scădea prețul energiei pentru populație și pentru firme - crescând astfel competitivitatea acestora. Putem să folosim tradiția românească din domeniu, faptul că avem școală bună în domeniu, specialiști, experiență și piață de desfacere. Am promis în campanie că vom considera energia drept sector strategic, alături de agricultură, și ne ținem de cuvânt.
Toți pașii pe care îi facem trebuie să fie văzuți în acest context mai larg, al creșterii independenței noastre energetice - și gazoductul spre Moldova, și sprijinul pentru proiectul Nabucco, și eliminarea corupției și a mafiei din zona energiei, precum si demararea unor noi proiecte care creează locuri de muncă și pot scădea prețul la energie.
Dacă nu o facem, dacă nu valorificam șansa aceasta, tendința de liberalizare a prețurilor la energie va lovi tot mai mult în populație și în economie. Prețurile vor continua să crească, iar România va rămâne doar producător de materii prime, și nu de valoare adaugată.

Suntem în discuții avansate cu un investitor chinez pentru un proiect de miliarde de euro, la Tarnița

 
-Ce se întâmplă cu linia de transport curent electric pe sub Marea Neagră, spreTurcia, după ce turcii au semnat cu un consorțiu francez pentru o centrală nucleară proprie?
-Linia de transport pe sub Marea Neagră reprezintă un proiect important inclusiv pentru rolul României de actor pe piața de energie. Acest cablu ar oferi posibilități multiple și pentru Transelectrica, dar chiar și pentru investitorii în energie eoliană din zona Dobrogei. Realizarea acestui proiect ar spori investițiile în energii regenerabile și ar permite accesarea banilor europeni dedicați acestui sector.
 
-Când vor porni investițiile în zona hidro? Centralele construite în comunism produc energie electrică ieftină, dar cât timp vor mai funcționa acestea?
-Marea noastra victorie de anul trecut a fost aceea a readucerii Hidroelectrica pe profit, după blocarea „baieților deștepți”. Au existat măsuri de retehnologizare a sectorului hidro și acestea vor continua. Eu cred foarte tare în această resursă energetică.
-Când vor fi locuri de muncă la complexul Tarnița?
-Este vorba de o investiție de miliarde de euro, pentru care căutam un investitor. Există discuții avansate în acest sens. De curând, în România au fost reprezentanții unei mari companii chineze.
Pe cât de important este acest proiect, pe atât de dificil este ca realizarea sa să fie susținută doar de Guvern. Este nevoie de un investitor. Odată cu acesta vin și locurile de muncă. Nu voi da termene, pentru că nu vreau să fiu nerealist. Dar, ca și celelalte proiecte despre care ați vorbit - și acesta este o prioritate. Energia rămâne o șansă pentru România, și sunt convins că vom ști să o valorificăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel