Premierul Victor Ponta, invitat duminică seară la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor, Punctul de întâlnire, a vorbit despre realizările obținute în cei trei ani de guvernare, dar și de ce nu au început încă lucrările la Autostrada Comarnic-Brașov.
"Când se va face o analiză detașată, va fi un bilanț un pic mai amănunțit legat de ceea ce am promis în campanie electorală și în programul USL, pentru că acest guvern, indiferent de ceea ce s-a schimbat în componență, a rămas 100% pe programul USL.
Când se va duce un pic tensiunea, când se va face o analiză puțin mai detașată, iată cu ce cred eu că va rămâne acest guvern:
- 2012-2013- 2014 și 2015 cu siguranță, dacă nu se întâmplă o catastrofă, sunt patru ani de creștere economică neîntreruptă, peste media europeană;
- am promis că vrem să venim la guvernare ca să îndreptăm relele pe care le acuzam când eram în Opoziție. (...) În acești trei ani nu s-a tăiat un leu de la pensii și salarii, ci s-au crescut, atât cât s-a putut.
- în trei ani de zile nu s-a închis o școală sau un spital, ci s-au redeschis o parte, nu toate, din cele închise în perioada 2010-2011
- au fost niște dorințe economice pentru dezvoltare economică pe care toată lumea le-a anunțat și nimeni nu le-a adoptat vreodată: anul trecut, scutirea de impozit a profitului reinvestit și faimoasa reducere a CAS, revenirea la TVA la valoarea de dinainte de 2010 în două etape la 1 iunie 9% la toate alimentele de bază și la 1 ianuarie 2015, cota de 20%;
- 57% astăzi grad de absorție a fondurilor europene și suntem a 11-a țară care deja și-a aprobat programul pe 2014-2015", a enumerat premierul Ponta.
Comarniv-Brașov, o mare problemă pentru Ponta
Întrebat și despre marea problemă a României, infrastructura rutieră, prim-ministrul a replicat: "Aici punem la ceea ce nu am reușit să realizăm și ceea ce reprezintă prioritatea pentru perioada următoare.
Din păcate, România are peste 600 de km de autostradă. Peste 300 au fost inaugurate de acest guvern și pot să vă spun că nu că era ea gata și m-am dus eu primul cu mașina pe acolo. A3 București -Ploiești era începută de Tăriceanu și blocată, A2 București-Constanța era începută de Ceaușescu și neterminată, partea de la Sibiu la Deva, Nădlac-Arad nu o mai iau de la capăt cu Iordache căruia i-a dat d-na Boagiu autostrada și a furat banii și a blocat-o doi ani. Sunt 300 de km terminați, sunt încă 250 contractați și în lucru. Autostrada Transilvania, care a fost oprită, i-am dat acum drumul, se lucrează, Sibiu-Pitești și Tg-Mureș Iași unde le-am pus în Master Plan și am dat drumul la studii de fezabilitate, că sunt contestate, și ultimul lucru, care și pentru mine este o mare problemă, e Comarnic-Brașov", a precizat premierul, care întrebat, ulterior de ce este atât de greu măcar să înceapă lucrările la această autostradă, a răspuns:
"Pentru că suntem o țară în care din păcate și prostia, ca să v-o spun foarte direct, sunt întotdeauna mai vocale decât rațiunea. Comarnic-Brașov este o autostradă foarte scumpă, deoarece este vorba de o zonă geografică dificilă, dar și pentru că, nefiind inițial în cele două culoare finanțate de UE, nu puteam să dăm niciun ban de la fonduri europene. Nu puteam să dăm bani din buget pentru că avem deficit și singura soluție era să o facem în parteneriat public privat, pe banii celor care construiesc autostrada, dar ieșea foarte scumpă. În final ne va costa. Am terminat negocierile și am desemnat câștigătorul. Ei vor să semneze, dar eu le-am spus că noi avem o experiență care se numește Bechtel: am început o autostradă, s-a schimbat puterea politică. Din prostie, după părerea mea, au oprit și, în loc să facem cu 2 miliarde și jumătate cât trebuia, am ajuns că am plătit 2 miliarde și avem o bucățică de autostradă. Și am spus că mă voi duce la cei care acum sunt în Opoziție, care la un moment dat poate vor fi la putere, să-i întreb dacă dăm drumul la proiect sau nu. Nici nu am reușit să vorbesc. (...) Și atunci le-am zis celor de la Vinci-Strabag-Aktor: având în vedere că vă treziți peste un an că vine cineva și zice opriți autostrada, am pus-o în Master Planul de finanțare europeană ca să nu o mai poată opri nimeni. Am pus-o în Master Plan și sper ca la sfârșitul lunii mai să avem aprobarea finală și atunci putem demara proiectul. Dar am pierdut un an, un an și jumăte în care putea să se lucreze. Există câteva mari proiecte pe care dacă am avea suficientă minte și inteligență, am putea să discutăm", a explicat premierul Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci