Victor Ponta câștigă la CEDO un proces intentat de un fost ministru al cabinetului său

Victor Ponta, condamnat în România pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi miniştri, a obţinut câştig de cauză marţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite AFP. 

Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (...) nu era (...) necesară într-o societate democratică', indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg, concluzionând că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ponta, prim-ministru din mai 2012 până în noiembrie 2015 şi apoi deputat, a postat în februarie 2016 pe Facebook comentarii care vizau un fost membru al guvernului său, suspectat de corupţie. El a susţinut că în aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care a primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru, pe care l-a şi numit.

Considerând aceste afirmaţii ca fiind 'false şi defăimătoare', acesta din urmă a depus o plângere împotriva fostului şef al guvernului şi a obţinut condamnarea acestuia de către instanţele româneşti, spre marea nemulţumire a lui Ponta, care a sesizat CEDO.

Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate, estimând că instanţele româneşti 'nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor' fostului ministru 'mai presus de dreptul la libertatea de exprimare' al lui Victor Ponta.

Organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru 'daune materiale', conform Hotărârii publicate marţi pe site-ul său. Clasa politică românească a fost afectată de scandaluri de corupţie repetate, scrie AFP.

La sfârşitul anului 2015, Ponta, vizat de mai multe anchete judiciare, a fost forţat să demisioneze în urma unui incendiu la un club din Bucureşti, soldat cu peste 60 de morţi, o tragedie care a declanşat un val de proteste împotriva unei clase politice corupte. El a fost achitat parţial în 2017 într-unul dintre dosare, apoi achitat în 2018 într-un proces de fals şi spălare de bani, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel