Republica Moldova marchează, miercuri, 23 de ani de la proclamarea independenţei prin lansarea conductei de gaze naturale Iaşi-Ungheni, care va asigura legătura între sistemele de transport al gazelor naturale între cele două ţări. La manifestările din Moldova participă premierul Victor Ponta însoțit de o delegație guvernamentală.
Inaugurarea gazoductului face parte din programul vizitei premierului român Victor Ponta în Republica Moldova. El va participa la ceremonie alături de premierul moldovean Iurie Leancă, în localitatea Zagarancea.
Alături de premierul Victor Ponta, în vizita în Republica Moldova se află vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin și Kelemen Hunor, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru IMM și tineret, Florin Jianu, precum și subsecretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Implementarea proiectului, pentru care Uniunea Europeană (UE) a alocat, potrivit agenţiei ruseşti Itar-Tass, suma de 26 de milioane de euro, a durat un an. Scopul UE a fost să conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidând în acest fel securitatea energetică a Republicii Moldova prin livrări alternative din România.
Preţul natural al gazelor româneşti nu a fost dezvăluit, potrivit agenţiei, însă premierul Iurie Leancă a declarat pentru presă că speră să fie "mai mic decât preţul Gazpromului rusesc". Potrivt acestuia, Republica Moldova negociază cu holdingul rusesc o reducere a preţului gazelor naturale ruseşti, pe care fosta republică sovietică le importă cu aproximativ 370 de dolari mia de metri cubi.
Potrivit unui acord semnat la începutul lui august de către compania românească Transgaz şi compania moldoveană de stat Vestmoldtransgaz, - din cauza capacităţii reduse a conductei - livrările româneşti de gaze naturale nu vor depăşi 50 de milioane de metri cubi pe an, reprezentând aproximativ 4% din cererea anuală la nivel naţional (aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi).
La Chișinău, Victor Ponta a vizitat Muzeul Național de Artă al Moldovei, context în care a fost anunțată donația de către Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare a clădirii.
"E o zi specială pentru Moldova, Ziua Independenței, dar dincolo de asta trebuie să facem lucruri pentru cultură, educație, artă. Lucrările de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin și acest sprijin vine din toată inima din partea României. (...) Sprijinul pentru cultură pe ambele părți ale Prutului este esențial pentru păstrarea identității naționale. Orice leu românesc sau moldovenesc pe care îl cheltuim pentru cultură este un leu bine investit", a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova.
Delegația română a fost apoi la sediul Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", unde premierul român a luat parte la donația de carte constând în 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chișinău, dar și mai multor biblioteci și școli din Republica Moldova.
Șeful Executivului de la București a fost și în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde s-a desfășurat ceremonia de înmânare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate Guvernului Republicii Moldova de către Guvernul României.
Totodată, prim-ministrul Ponta le-a promis miniștrilor Culturii și Educației din Republica Moldova că Guvernul României va căuta o soluție financiară pentru a sprijini restaurarea clădirii Teatrului din Cahul și, pe de altă parte, că elevii și profesorii din Republica Moldova vor beneficia în curând și de microbuze școlare din partea României.
Delegația României va dona Republicii Moldova și câteva autospeciale SMURD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News