Premierul Victor Ponta va avea, joi, parte de o experiență inedită. Acesta se va afla în calitate de copilot la manșa unui F16 de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii.
Premierul va executa o oră de zbor în calitate de copilot pe un avion de luptă F16, avion de care va beneficia și Forțele Aeriene Române din 2015. În prezent au fost comandate 12 aparate de luptă, aceste fiind în SUA pentru a fi modernizate și înarmate potrivit standardelor NATO.
F16 poate efectua atât misiuni de atac la sol cât și misiuni de supremație aeriană.
Timp de o săptămână, 250 de piloți americani, alături de 200 de piloți români, au fost prezenți la un stagiu de pregătire la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii.
Ce spune Radu Tudor despre avioanele F16
Avioanele pe care România le cumpără sunt second-hand, dare vor fi reînoite complet, vor avea armament nou, avionică de bord nouă, aceste fiind peste nivelul MIG-urilor 21 Lancer care vor ieși din uzul Forțelor Aeriene.
Din punctul lui Radu Tudor, "România ar fi meritat cel puțin 24 de avioane F16 noi, Polonia achiziționând încă de acum cinci ani 48 de avioane F16 noi. Dar asta este capacitatea financiară a Româniai", a mai declarat analistul politic.
"Oricât de bine ar fi dotată o țară NATO, singură aceasta nu poate face față niciunei provocări de securitate care vine din est sau din sud sau din Orientul Mijlociu. Ceea ce va achiziționa România se va adăuga capacității aeriene a alianței Nord-Atlantice care este dominată de acest tip de avioane F16", a mai spus Radu Tudor.
Referitor la decizia premierului de a se urca la bordul unui avion de luptă, acesta a declarat că din punct de vedere al securității, un avion de luptă, mai ales dacă este și american și este pus la punct, nu reprezintă nicio problemă. Dreptul premierului de a se urca la manșa unui astfel de avion i-l conferă armata americană. Până în prezent circa cinci foști oficiali români au mai zburat cu un F16, printre aceștia aflându-se Mircea Ioan Pașcu, Mircea Dușa și Gabrie Oprea.
Prețul de achiziție și modernizare al celor 12 avioane F16 se ridică la 700 de milioane de dolari, a mai declarat pentru De Ce News, Radu Tudor.
Avioanele F16 nu se mai fabrică de circa doi ani de zile, dar trebuie spus că aproape toată flota SUA se bazează pe avioanele F16, acesta având o resursă de zbor de 40 de ani. SUA se vor orienta, după expirarea flotei active și de rezervă, pentru un nou tip de avion, respectiv F35, a mai declarat Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News