Victor Ponta: Ştampila aplicată României privind corupţia şi crima organizată se va şterge foarte greu

victo-ponta
victo-ponta

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut vineri că uneori i se pare superficial Raportul întocmit de CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia din România, deoarece ar avea în vedere numai anumite aspecte.

Vizavi de Mecanismul de Cooperare şi Verificare am avut şi am destule critici referitoare la eficienţa legii şi la faptul că inspectorii care vin semestrial se opresc doar la câteva puncte şi nu merg la ceea ce pentru mine, ca om al justiţiei şi ca om care trăiesc în Românie e mai important. Concret, sigur că e important în MCV să vezi ce se întâmplă cu DNA sau cu CSM, dar eu care trăiesc în România şi care ştiu că 4 milioane de români sunt angrenaţi într-un proces, un proces cu o durată medie de peste 2 ani, care duce la 3 grade de jurisdicţie... Câştigi la judecătorie, pierzi la tribunal, iar câştigi la Curtea de Apel, te trimit înapoi. În sensul acesta vorbesc că uneori mi se pare superficial raportul în ce priveşte MCV', a precizat Victor Ponta, citat de Agerpres.ro

El consideră că 'ştampila' pusă de Germania şi de Franţa este una care se va şterge foarte greu.

'Ceea ce este mult mai grav pentru perioada următoare este faptul că în discuţia despre Schengen, Franţa şi Germania, care sunt motoarele Europei, au pus pe România o ştampilă extrem de gravă, care se numeşte corupţie şi crimă organizată. După ce dl Băsescu, în stilul lui Ceauşescu din anii 80, a devenit foarte naţionalist, s-a luptat cu Sarkozy şi Merkel... Ceea ce vreau să vă spun e că această operaţiune care acum s-a oprit - cu vămile - a dovedit că oamenii aceştia ştiau despre ce vorbesc şi această ştampilă -corupţie şi crimă organizată - pusă pe România se va şterge foarte, foarte greu', a opinat preşedintele PSD.

Victor Ponta este de părere că acţiunea arestărilor din vămi s-a oprit pentru că firele ajungeau prea sus.

'MCV, care trebuia să înceteze după intrarea în UE, este prelungit pentru că este în acest moment singurul mecanism prevăzut în tratatul nostru de aderare prin care pot fi adresate mesaje vizavi de crima organizată şi corupţie. Dacă după ce arestăm 100 de vameşi şi poliţişti mai putem să ne certăm cu Sarkozy că nu are dreptate, că avem crimă organizată şi corupţie... Nici vorbă! Putem să ne supărăm, că de fapt totul s-a oprit la nivelul de jos, la nivelul pionilor şi acum, când procurorii trebuiau să meargă mai sus, nu se mai întâmplă nimic, nu mai e nimeni arestat, nu mai e nimeni audiat, s-a terminat. De ce?! Pentru că ajungeau la Blejnar şi de acolo mai departe, la cei care de fapt patronează acest sistem. UE cunoaşte acest lucru, ne dă mesaje, uneori foarte direct - cum au făcut miniştrii francez şi german -, alteori pe căi diplomatice, dar e o ştampilă care ne va rămâne mult timp de acum încolo şi după ce domnii Băsescu şi Boc nu vor mai fi la guvernare', a adăugat Ponta.

România a răspuns într-o manieră constructivă la recomandările Comisiei Europene de la ultima evaluare făcută de executivul UE, iar pentru a consolida ritmul reformei, care a fost revigorat, ţara noastră trebuie să se concentreze pe o pregătire cuprinzătoare a implementării noilor Coduri, relevă raportul intermediar privind justiţia din România, adoptat şi prezentat vineri de CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel