Victor Rebengiuc a împlinit 89 de ani. Ministerul Culturii: Colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional

Victor Rebengiuc a împlinit 89 de ani. Ministerul Culturii Ministerul Culturii: Colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional / Foto: Facebook Victor Rebengiuc
Victor Rebengiuc a împlinit 89 de ani. Ministerul Culturii Ministerul Culturii: Colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional / Foto: Facebook Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc, 'colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional', împlineşte joi vârsta de 89 de ani, transmite Ministerul Culturii.

'Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astăzi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sărbătoritul zilei de 10 februarie, căruia îi urăm „La mulți ani”! 

Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional, a reușit să fie de-a lungul vieții puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul și vocea a sute de personaje de film, teatru, radio și televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde și-a început activitatea în urmă cu 65 de ani și al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme.

Marele artist continuă să ne impresioneze și prin verticalitatea sa, prin bunănătatea de care dă dovadă, erudiția aparte și prin modul în care relaționează, rămânând un etalon de modestie, amabilitate și discreție.

Victor Rebengiuc a avut și are o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. Suntem mai bogați cu fiecare apariție și mai recunoscători pentru munca pusă în slujba celorlalți.

La mulți ani, Victor Rebengiuc!', transmite Ministerul Culturii.

Actorul Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933, la Bucureşti



A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Capitală în anul 1956, la clasa Aura Buzescu şi Beate Fredanov, conform http://www.tnb.ro/ro/victor-rebengiuc.

Între anii 1990 şi 1995, a fost rector al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. A condus Teatrul Bulandra între anii 1996-1998.

Şi-a început cariera actoricească pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde a jucat între anii 1956 şi 1957. Primul rol pe care l-a interpretat aici a fost cel al lui Jack Worthing din spectacolul Bunbury (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur. La Bucureşti, a debutat în 1957, pe scena Teatrului L.S. Bulandra cu rolul Pierre din Nebuna din Chaillot şi cu Jimmy din Omul care aduce ploaia.

Între anii 1965 şi 1971, a jucat pe scena Teatrului Mic, iar din anul 1971 a revenit la L.S. Bulandra.

A colaborat cu regizori de teatru de renume: Liviu Ciulei, Dinu Negreanu, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija ş.a. Dintre numeroasele piese de teatru în care a jucat amintim: Omul care aduce ploaia, Profesiunea D-nei Waren, Cum vă place, Război şi Pace, Un tramvai numit dorinţă, Lungul drum al zilei către noapte, Richard II, O scrisoare pierdută, Teatrul Comic, Danaidele, Colonelul Pasăre, Hamlet, Unchiul Vanea, Căsătoria şi Inimă de Câine, în regia lui Yuri Kordonski, Ivanov, regizat de Andrei Şerban, care l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Şabelski (unchiul lui Ivanov). În stagiunea 2012-2013, a jucat pe scena Teatrului Naţional în spectacolele: Conul Leonida faţă cu reacţiunea, Toţi fiii mei şi Inimă de câine.

În 2017, a putut fi urmărit pe scena TNB în piesele Regele moare de Eugene Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu şi în Umbre de Marilia Samper, regia Vlad Cristache. În stagiunea curentă joacă atât în cele două piese de mai sus, cât şi în Toţi fiii mei, de Arthur Miller, în regia lui Ion Caramitru.

A colaborat la radio şi televiziune: Pescăruşul, Jocul ielelor, Stâlpii societăţii, Spitalul special.

A jucat în peste 50 de filme, dintre care amintim: Darclee (1960); Mândrie (1961), Pădurea spânzuraţilor (1964, film premiat la Cannes în 1965); Castelul Condamnaţilor (1970); Zestrea (1972); Zidul (1974); Tănase Scatiu (1975); Profetul, aurul şi ardelenii (1977); Înghiţitorul de săbii (1981); De ce trag clopotele, Mitică? (1982); Moromeţii (1986); Balanţa (1991); Cel mai iubit dintre pământeni (1992); Straniu paradis (1995); Prea târziu (1996), potrivit lucrării 1234 cineaşti români (Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Au urmat roluri în peliculele Niki Ardelean, colonel de rezervă (2003), Raport despre starea naţiunii (2003), Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (2004), Tertium non datur (2005), După ea (2007, r. Cristina Ionescu), Nunta mută (2008), Contra timp (2008), Medalia de onoare (2009), Marţi, după Crăciun (2010, r. Radu Muntean), Tatăl fantomă (2011, r. Lucian Georgescu), Tuns, ras şi frezat (2012), Câinele japonez (2013). A jucat şi în serialul de televiziune La urgenţă (12 episoade, 2006-2007).

A obţinut mai multe premii UNITER, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru filmul Tănase Scatiu în anul 1976, pentru filmele Moromeţii şi Pădureanca în anul 1987, premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988) pentru filmul Moromeţii şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul Balanţa în 1992. În anul 2001, a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov pentru rolul colonelului Festisov din spectacolul Colonelul Pasăre, iar în 2002 a fost distins cu Premiul Aristizza Romanescu pentru artele spectacolului al Academiei României, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică.

La 7 aprilie 2003, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj.

Din ianuarie 2008, este Doctor Honoris Causa al UNATC. În octombrie 2010, Victor Rebengiuc a fost câştigătorul celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii Prometheus, la secţiunea Opera Omnia. A primit, la 10 februarie 2011, în ziua în care a împlinit 78 de ani, o stea pe Walk of Fame din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei.

A primit o stea pe Walk of Fame-ul din Bucureşti

Victor Rebengiuc a primit, în ziua în care a împlinit 78 de ani, o stea pe Walk of Fame-ul din Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Asociaţia Culturală Macondo şi magazinul Cocor

A câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul din filmul "Medalia de onoare", la ediţia cu numărul cinci a galei Premiilor Gopo.

Rebengiuc, câştigătorul premiului pentru cel mai bun actor într-un rol principal, la cea de-a cincea ediţie a galei Premiilor Gopo, la Crystal Palace Ballrooms din Bucureşti

La 12 aprilie 2011, a primit premiul pentru Excelenţă la Gala Premiilor VIP. În martie 2014, prestaţia sa din Câinele japonez a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal. În acelaşi an, UNITER i-a acordat Premiul de Excelenţă.

I-a fost decernat, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă, la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. La 16 mai 2016, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat Premiul Academic, notează http://www.ucin.ro

Decorat de Iohannis



La 19 octombrie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit actorului Victor Rebengiuc Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. "De peste şase decenii, activitatea dvs. se împleteşte cu bucuriile şi cu tristeţile românilor, cu speranţele şi cu aspiraţiile românilor. (...) Prin personajele cărora le-aţi dat viaţă aţi fost şi veţi rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber şi tolerant, a afirmat cu acel prilej preşedintele României.

Rebengiuc a fost decorat cu Ordinul National 'Steaua României' în grad de Cavaler, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Palatul Cotroceni

Ediţia din 2017 a Festivalului Naţional de Teatru, cea cu numărul 27, i-a fost dedicată actorului Victor Rebengiuc.

În 2004, a fost lansat volumul De-a dreptul. Victor Rebengiuc, conţinând interviuri cu actorul şi membrii familiei sale, cartea a fost realizată de criticul de teatru Mihaela Michailov şi de Simona Chitan. În 2008, editura Humanitas a lansat cartea "Victor Rebengiuc - Omul şi actorul" scrisă de Simona Chitan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel