Victoria lui Trump, certificată la patru ani după ce Capitoliul a fost luat cu asalt de susținătorii lui

FOTO: REUTERS/Leah Millis/File Photo
FOTO: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Astăzi, 6 ianuarie 2025, Congresul Statelor Unite urmează să se reunească pentru a certifica oficial victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. 

Deși, în mod tradițional, această procedură constituțională este considerată o formalitate, evenimentele dramatice din 6 ianuarie 2021 continuă să umbrească această zi, transformând-o într-un simbol al fragilității democrației americane.

După o campanie intensă și un rezultat clar în Colegiul Electoral – 312 voturi pentru Trump față de 226 pentru contracandidata sa Kamala Harris – fostul președinte își va relua funcția în fruntea națiunii. De această dată, Trump a obținut și majoritatea votului popular, cu 49,8% față de 48,33% pentru Harris, un contrast semnificativ față de alegerile din 2016, când a pierdut votul popular.

Certificarea rezultatului va fi prezidată chiar de Kamala Harris, în calitatea sa de vicepreședinte în exercițiu, un act care demonstrează respectul față de procesul constituțional, în ciuda unei competiții acerbe.

Pregătiri stricte pentru o zi simbolică

Amintirile violentei insurecții de acum patru ani au determinat autoritățile să sporească măsurile de securitate. Zona Capitoliului este intens păzită, iar accesul este restricționat pentru public. În plus, modificările aduse Legii privind numărarea voturilor electorale în 2022 au clarificat procedurile și au redus posibilitatea de a contesta rezultatele fără sprijin semnificativ din partea Congresului.

Noua lege a eliminat ambiguitățile care au marcat procesul din 2021, specificând că rolul vicepreședintelui este strict ceremonial. Această schimbare a fost motivată de presiunile exercitate asupra lui Mike Pence, care, în 2021, a refuzat să susțină încercările lui Trump de a invalida victoria lui Joe Biden.

În timp ce Donald Trump revine la Casa Albă, diviziunile politice din SUA par mai profunde ca niciodată. Mulți republicani susțin interpretarea sa asupra evenimentelor din 6 ianuarie 2021, minimizând violențele și subliniind nemulțumirile electorale ale susținătorilor săi. În schimb, democrații consideră ziua un simbol al pericolelor care amenință democrația americană.

Lipsa unui memorial oficial pentru victimele și forțele de ordine implicate în apărarea Capitoliului a devenit o sursă de controverse. „Este incredibil de jignitor că nu există nicio placă sau alt simbol al sacrificiilor făcute”, a declarat Daniel Hodges, unul dintre polițiștii răniți în timpul insurecției din 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel