Între altele, vizita Vicoriei Nuland la București i-a adus la aceeași masă și pe liderii USL, care, în ultima parte a anului trecut, dezgropaseră securea războiului. Astfel încât, preocuparea față de jocurile politice ale lui Traian Băsescu a determinat USL să examineze cauzele care au dus în mod real la zgâlțâirea Uniunii.
Decizia liderilor USL de astăzi de a încerca un referendum pentru schimbarea Constituției, odată cu europarlamentarele, și trecerea în protocol, negru pe alb, a faptului că Antonescu Crin este candidatul USL la președinție, iar Ponta Victor Viorel - premierul USL, este, în mod corect, o ultimă încercare de a salva Uniunea de atacurile lui Traian Băsescu.
Luptele între PSD și PNL, care au clătinat serios USL, au început cu adevărat atunci când, prin diverse manevre politico-constituționale, Traian Băsescu a amânat adoptarea unei noi Constituții, amânând legii referendumului cu participarea a numai 30% dintre cei înscriși pe liste.
Cu actuala Constituție, PSD dorește neapărat un candidat la președinție. Cu o nouă Constituție, prin care atribuțiile președintelui sunt serios diminuate în favoarea premierului, PSD-ul se mulțumește cu funcția de prim-minstru. Practic, dacă s-ar adopta noua Constitiție, PSD, și mai ales Victor Ponta, nu ar mai avea nicio problemă cu susținerea liberalului Antonescu la președinție. În acest caz, capacitatea de joc politic al lui Traian Băsescu se diminuează semnificativ. Numai spargerea USL i-ar mai permite d-lui Băsescu să joace un rol în alegerea viiitorului președinte și să rămână astfel la vârful jocului politic.
Din nefericire, demersul de astăzi al USL are puține șanse. În primul rând, Bruxelles-ul se va opune organizării unui referendum concomitent cu europarlamentarele. Pe 25 mai au loc alegeri în toată Europa, în același timp, exclusiv pentru Parlamentul European. În al doilea rând, alegerile europarlamentare nu sunt în sine un motor al mobilizării la vot. La nivel european, prezența este în jur de 25%.. În orice caz, există acum mai multe șanse ca USL să nu se rupă în februarie, ci abia după un eventual eșec în adoptarea viitoarei Constituții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News