Europarlamentarul și președintele PMP, Eugen Tomac, a explicat, în contextul alegerilor parlamentare din Olanda, care sunt șansele României de aderare la spațiul Schengen.
Rezultatele exit-poll-urilor din Olanda arată o victorie pentru partidul islamofob de extremă-dreapta a lui Geert Wilders. În contextul dat, l-am contactat pe Eugen Tomac, europarlamentar și președintele PMP, pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la șansele României de aderare la spațiul Schengen, după rezultatele exit-poll-urilor din Olanda.
„Evident că rezultatele alegerilor influențează deciziile politice în orice țară, inclusiv în Olanda. De aceea consider că indiferent de poziția pe care o are guvernul în momentul de față, ea va ține cont și de realitățile noi politice chiar dacă în Olanda guvernul nu se schimbă precum în România în câteva zile după alegeri, acolo pot dura dezbaterile și jumătate de an până când se investește un nou guvern, pentru că este o altă cultură instituțională politic în ceea ce privește desemnarea și crearea unei coaliții guvernamentale, în comparație cu modul cum se instalează la noi un guvern în câteva zile după alegeri. Se dezbat foarte mult proiectele care devin priorități pentru un nou cabinet”, a declarat Eugen Tomac.
„Cu privire la dosarul Schengen, este clar că în momentul de față se caută un compromis pentru a reuși să dea o perspectivă intrării noastre în spațiul Schengen. Din păcate, actuala administrație a României, președintele și Guvernul nu par să fie atât de ferm angajați pe o soluție pozitivă peste câteva săptămâni, și nu numai din cauza Olandei sau a Austriei ci din cauza faptului că agenda europeană este extrem de încărcată cu alte urgențe și pentru a avea o soluție pozitivă pe cinci decembrie aveam nevoie de o decizie unanimă în Consiliul European. Rezum spunându-vă doar atât, evident că influențează rezultatul, dar nu decide soarta. Doi, șansele de a intra în spațiul Schengen în acest an sunt, din nefericire, extrem de scăzute”, a mai declarat președintele PMP.
Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda, obţinând conform sondajelor la ieşirea de la urne 36 din cele 150 de mandate de deputat, informează agenţiile internaţionale de presă.
Pe locul al doilea sunt social-democraţii fostului comisar european Frans Timmermans, care vor avea 25 de parlamentari. VVD, partidul liberal al premierului Mark Rutte, a pierdut zece locuri în parlament şi va mai avea doar 24, iar noul partid de centru NSC va avea probabil 20 de deputaţi.
Rămâne de văzut dacă PVV va reuşi să reunească o coaliţie majoritară în jurul programului său antieuropean, antiislamic şi antimigraţie.
În campania electorală, Wilders nu a mai fost la fel de virulent împotriva musulmanilor ca în trecut; unii analişti chiar l-au numit ”Geert Milders” (Geert cel moale), remarcă AFP, conform Agerpres.
Partidul lui Wilders se opune oricărei extinderi a UE şi insistă asupra dreptului de veto la Bruxelles.
Anti-europenismul PVV merge până la ideea eliminării drapelelor Uniunii Europene de pe sediile instituţiilor guvernamentale. ”Aici este Olanda. Aici se arborează doar drapelul naţional”, scrie în programul partidului.
În politica externă, ”principiul nostru director este următorul: să acţionăm în interesul Olandei şi al olandezilor. Ţara noastră înainte de orice”, arată documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu